Booking.com

2019. december 18.

98-107. nap 6.rész: Tojásrakó emlős

2017. március 1-10.

Egyik nap, amikor befejeztük a munkát az erdőben én úgy döntöttem, hogy inkább gyalog megyek vissza, mivel úgyis olyan lassan tudunk haladni azon a földúton autóval, hogy gyalogolva is hamarabb visszaérek a házhoz. De jó, hogy így döntöttem, mivel séta közben egy érdekes állatra bukkantam. 

Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy valami mozog a fűben. Később megtudtam, hogy egy hangyászsünnel találkoztam. Amikor észrevett a süni egyből összegubózott, de én ott maradtam és türelmesen vártam. Pár perc után a sün megbátorodott és folytatta a hangya keresgélést. Ez az állat azért érdekes, mivel a kacsacsőrű emlőssel ők ketten azok az emlős állatok, akik nem elevenszülők, hanem tojásokon ülve keltik ki kicsinyeiket.



Ha már az állatoknál tartunk, akkor pár szót írnék még az erszényes emlősökről is, melyeknek 70 %-a az ausztráliai kontinensen él (a többi Dél- és Közép-Amerikában, illetve Pápua Új-Guineában). Az újszülött erszényesek eléggé fejletlenül jönnek a világra. Ennek az az oka, hogy az erszényes nőstény állatok nem rendelkeznek fejlett méhlepénnyel, így egy bizonyos idő után az embrió nem tud további tápanyagokhoz jutni az anyaállat testében. Az újszülött állatnak a születéskor csak az életben maradáshoz legszükségesebb szervei fejlődnek ki, pl. légzőszervek, majd a fejlődését az erszényben folytatja tovább. Az erszény elsődlegesen tehát nem az újszülött állat szállítására, hanem a biztonságos fejlődésére szolgál.




Habár Tasmania keleti részén elvileg megtalálható a keleti szürke óriáskenguru, viszont itt leginkább a kisebb termetű wallaby kenguruval és filanderkenguruval fogunk találkozni. Tasmania különleges állatvilágába tartozik a tasman ördög és a már említett kacsacsőrű emlős is, melyekkel sajnos nem sikerült találkoznom. Az ördög annyira harcias, hogy a zsákmányát szőröstül bőröstül befalja. Az ürüléke ezért fehér színű, hiszen a csontokat is elropogtatja. A kacsacsőrű emlős pedig a lassan csordogáló patakokat vagy a láposabb tavakat kedveli. Ez a jószág biztosan dobogós lenne a legfurcsább állatok versenyén. Vízben úszkáló, szőrős emlős, ami úgy néz ki, mint egy kacsa. Dave, az említett vendég már látott kacsacsőrű emlőst John házától nem messze, úgyhogy nem smafu, tényleg létezik. 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.