Booking.com

2019. május 20.

54. nap: Egy kis ingyen történelemóra is benne volt a buszjegy árban

2017. január 16.

A Halong-öbölbe nem csak előre leszervezett programcsomag keretei között lehet utazni. Egy másik (kicsit olcsóbb is) alternatíva Cat ba szigete, ahova csak transzfert is lehet foglalni. A sziget ilyenkor télen eléggé kihalt, a szállásokat szinte ingyen adják. Én egy két ágyas szobát (nem hostelt!) 10 dollárért foglaltam két éjszakára, ami két fő esetén napi 700 Ft-ot jelent.

A szigetre a transzfert bármelyik utazási irodában le lehet foglalni Hanoiban, illetve a legtöbb szállás is kínál hasonló szolgáltatásokat. Én egyirányú jegyet vásároltam 15 dollárért, mivel a következő célpontom Ninh Binh lesz, ezért visszamenni Hanoiba kerülő lenne. A transzfert ugyanoda foglalták, mint az előre leszervezett Cat ba programra készülőknek, így a buszon még idegenvezetőnk is volt, aki út közben pár szót mondott Vietnamról.


Leginkább a vietnami háborúról beszélt, amit ők amerikai háborúnak hívnak. A háborúban Észak-Vietnam harcolt Dél-Vietnammal. Északot a kommunista Kína és a Szovjetunió, míg a déli oldalt az USA támogatta. A háború a francia kivonulástól kezdődött, majd 1975-ben az észak és USA titkos megegyezésével lett vége. A háború után észak lerohanta a déli oldalt, majd az ország egyesült. Az idegenvezető szerint 6 millió vietnami áldozata volt a háborúnak (wikipedia szerint 3), illetve amerikai oldalról pedig 60.000 fő. Az ország gazdasági lemaradását a háború okozta. Az idegenvezető állítása alapján az USA-tól 100 évvel, európai országoktól 80 évvel, Thaiföldtől pedig 15 évvel vannak lemaradva. Ennek ellenére a vietnami emberek szorgalmasak és keményen dolgoznak, hogy a fiataloknak már jobb jövője legyen. Elmondta, hogy habár hazája fejlődő ország, ő mégis nagyon büszke arra, hogy vietnami és most azzal üdvözöl minket (a csoportunkban 3 amerikai és 1 francia is volt), hogy mindenkit, köztük amerikaiakat, kínaiakat, franciákat szívesen látnak, mivel a turisták pénzt hoznak a gazdaságukba, aminek nagyon örülnek. Ja, és még azt is hozzátette, hogy Vietnam nagyon biztonságos ország, mivel itt nincsenek terrortámadások.Nagyon büszkén árulta még el, hogy a nyugati országokkal szemben Vietnamban az első név a családi név, majd a második a keresztnév, mivel a családnak nagyobb szerepe van a kultúrájukban, mint az egyénnek. Itt szépen feltettem a kezem és elárultam neki, hogy ezzel nincsenek egyedül a világban, sőt nemcsak Ázsiában, de Európában, Magyarországon is van ilyen. Meglepődött.Már készülnek a kínai új évre

A nap további része A délutánomat azzal töltöttem, hogy körbejártam az utazási irodákat Cat ba városban és lefoglaltam az elkövetkezendő napokra a programokat a legolcsóbb helyen. Holnap túrázni megyek a nemzeti parkba, holnapután hajókázni az öbölbe, azt követő nap pedig indulok tovább Ninh Binh-be. A szállásfoglalásomat végül egy nappal meghosszabbítottam, így összesen 3 éjszakát maradok a szigeten.

Kilátás a szállodából

2 éjszaka 10 dollárért szinte ingyen van

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.