Booking.com

2019. április 14.

48. nap: Mit lehet csinálni Hanoiban ha esik az eső?

2017. január 10. 

Sajnos az időjárással nem igazán volt szerencsém az elmúlt napokban, ma is egész nap esett. Egy városban viszont több programlehetőség van eső esetén, mint egy trópusi szigeten. Az evésen kívül még egy másik programlehetőség a múzeumlátogatás. Hanoiban rengeteg múzeum közül választhatunk és nem is kell mélyen a pénztárcába nyúlni, mivel a belépő átszámítva 300-400 Ft körül alakul. Én a Hoa Lo börtönt és a történelmi múzeumot látogattam meg, majd este egy vízi báb előadáson vettem részt, utána pedig az egyik kedvenc hobbimnak, az evésnek hódoltam.


Ez az egyik kedvenc képem. Reggel bementem egy kávézóba, mivel használni akartam a mosdót, meg persze egy kávé is jól esett. A mosdó az emeleten volt, ahol ez a látvány fogadott :)










Mit lehet csinálni Hanoiban ha esik az eső?

A Hoa Lo börtönt a franciák építették az 1880-as évek során a rendszer ellen lázadók elkülönítésére. A vietnamiakban már az építkezés helyszíne is elég kellemetlen érzést keltett, hiszen a börtön helyén előzőleg egy békés városrész volt, ahol többnyire fazekassággal foglalkoztak a lakosok. A franciák elég rossz körülmények között tartották a börtön lakosait, a lábukat az ágyhoz láncolták és csak egy szerény mennyiségű élelemmel látták el őket. A franciák végül 1954-ben hagyták el Vietnamot, a börtön utána oktatási intézményként funkcionált. Később, a vietnami háború idején a Hoa Lo börtönben tartották az elfogott amerikai pilótákat, akik a vietnamiek szerint viszont emberséges életet élhettek az itt töltött évek során. Ha betegek voltak a doktor kivizsgálta őket, csirkéket tarthattak bent, kosarazhattak, kártyázhattak, karácsonykor feldíszíthették a termeket, illetve ajándékokat és leveleket is fogadhattak a rokonaiktól. A háború lezártával a katonákat elengedték és visszatérhettek az USA-ba.







A történelmi múzeumra már csak 1 órám volt, mivel lefoglalt időponttal rendelkeztem a vízi báb show-ra. A jegyvásárlás előtt érdeklődtem az árustól, hogy vajon egy óra elég lesz-e. Ő állította, hogy persze, elég. A múzeum két épületből áll, számomra a teljes múzeumra legalább 2 óra kellett volna, így az újkori történelmi szekcióra már nem volt sajna időm, csak a paleolit és a középkori leleteket tudtam megnézni. Nem is gondoltam volna, hogy Vietnam 2000-2500 éves történelemmel rendelkezik. Szerintem mindenképp érdemes beleiktatni a városnézésbe ezt a két múzeumot.









A vízi báb show hagyománya a 11. századból, a Vörös-folyó deltájában található falvakból ered. Az előadást tradicionális vietnami zenével kísérik. A belépő átszámítva kb. 1000 Ft. Érdekes volt, hogy több történet is azzal zárult, hogy valaki a vízbe fulladt. Például volt egy olyan jelent, amikor egy horgász egy nagy hallal küzdött. Először is elvesztette a csónakját, majd egy idő után nem bírta tovább az iramot a vízben és belefulladt. A show egyébként a vidéki vietnami életet mutatja be.



Mit együnk, igyunk Hanoiban?

A pho levesen kívül érdemes még kipróbálni a bún chá-t, ami egy leves szerűség és mellé kínálnak rizs tésztát és zöldségeket. Ma is volt egy rossz tapasztalatom az egyik kifőzdében, ahol bún chá-t rendeltem. A levesem mellé még tavaszi tekercset is kaptam. De jó, milyen nagy adag – gondoltam. A végén derült ki, hogy a csaj 3 féle ételt is felszolgált, amit persze nem mondott az elején, így az ár is 3-szor több lett, mint amire számítottam…



Amit még érdmes kipróbálni az a banh cuon-t, ami egy tavaszi tekercs szerűség, de nekünk kell belehelyezni a hozzávalókat a rizstésztába, majd feltekerni. Ja, és a tojás kávét se hagyjuk ki, ami hanoi különlegesség.


Tojás kávé

Hagyományos kávé vietnami kávéfőzővel

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.