Booking.com

2019. március 3.

32. nap: Karácsony Kuala Lumpurban

2016. december 25.

A karácsonyt idén a családom nélkül töltöttem, viszont 25-én nem maradtam egyedül. Prágából ismerek egy malajziai lányt, aki Kuala Lumpurból származik, de a cseh férjével inkább Csehországot választották lakhelyüknek, mivel ott jobbnak találták az életkörülményeket. A lány családja viszont még mindig a maláj fővárosban él, ezért felajánlotta, hogy szól a szüleinek, hogy vigyenek el engem az ünnepek során templomba és csatlakozzak hozzájuk egy ebédre, amikor Kuala Lumpurban járok.

A család protestáns keresztény vallású, a templomban pedig angol nyelven folyt az istentisztelet. A hostelem előtt vettek föl, majd a kb. 20 perces autóút alatt kiderült, hogy a templom által szervezett misszió által már jártak Magyarországon, Budapesten, Debrecenben és Pécsen is, illetve Erdélyben. Megtudtam, hogy Malajziába a kereszténységet többnyire a bevándorlók hozták, a kínaiak, vietnamiak, mianmariak, filippinók illetve a templomba rengeteg afrikai is jár, akik cserediákként kerültek az országba, majd itt ragadtak. Ezt a templomot nem úgy kell elképzelni, mint egy tradícionális, hagyományos, több száz éves templomot és az ott zajló istentiszteletet. Ez egy modern felfogású templom, ahol a szervíz elején inkább egy koncerten érezhetjük magunkat. A lelkész Apple laptopról vetítette ki a diákat és a beszédben nemcsak a jóról, hanem az életben elkövetett hibákról és nehézségekről is szó esett. A lelkésznő például elmondta, hogy ő fiatalon top egyetemre járt, a legjobb diákok között tanult, majd nem az elképzelések szerint alakult az élete, ezért mély depresszióba esett és kórházi ellátásra is szorult. A kórházban erős gyógyszereket kapott és csak saját felelősségre mehetett ki. Ekkor ismerkedett meg a vallással, ami elmondása szerint meggyógyította a depresszióból és abbahagyhatta a gyógyszerszedést. Ebbe a templomba nem csak idősek járnak. A lány 30 éves öccse, aki fél évet az éjszakában klubbokban hangosítóként dolgozott, például meghívta a haverját is, aki pedig a Hilton bárjában a DJ. Az istentisztelet után a templom teraszán egy bőséges ebédet is kínáltak, úgyhogy idén karácsonykor sem maradtam éhesen.







Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.