Booking.com

2018. szeptember 18.

7. nap: Chiang Mai, a templomok városa

2016. november 30. 

Pár napja, amikor Bangkokban a Wat Pho-ban jártam, órákig bámultam a díszes sztúpákat, az aranyozott szobrokat. Minden annyira új és különleges volt. Chiang Maiban már túladagolást kap az ember a buddhista templomokból, hiszen szinte minden sarkon van egy. 

A reggelt egy helyi kifőzdében kezdtem, ami egy lakóépület kertjében lett kialakítva. Nem bonyolítják itt a vállalkozók életét. Egyszerűen csak kiraknak pár asztalt és széket, egy rezsót és már mehet is a business. Az árak egy kicsit alacsonyabbak, mint a fővárosban. 



Chiang Mai óvárosa egy szabályos négyszöget ír le, ami vizes árokkal és várfallal van ellátva. A főbb látványosságok, a szép templomok ezen a részen sorakoznak. Egy nap elég a központ felfedezésére, hiszen nem olyan nagy ez a terület.

1. Wat Chiang Man

A Wat Chiang Man templomot az első Lanna király és a város alapítója, Mangrai építette 1297-ben. A Lanna királyság 1292-től 1775-ig töltött be meghatározó szerepet észak-Thaiföldön és a mai Laosz területének egy részén. Mangrai a mai Laosz északi területeinek meghódításával kezdte pályafutását, és megalapította Chiang Rai-t, ami sokáig királyságának fővárosa volt. Hogy megerősítse hatalmát és sikeresen vehesse fel a harcot a burmai és vietnámi területeket veszélyeztető mongolokkal szemben, szövetségre lépett két királlyal (Ngam Muang és Ram Khamhaeng) Payao és Sukothai uralkodóival.

A három király véd- és dacszövetsége eredményesnek bizonyult, mert a Lanna királyság a sikeres együttműködésüknek és egyesített erejüknek köszönhetően jöhetett létre, és indulhatott virágzásnak. 1294-ben Mangrai új fővárost keresett királyságának, melynek tervezésénél vallási, asztrológiai és katonai szempontokat egyaránt figyelembe vettek, így alapította meg 1296-ban Chiang Mai-t, vagyis az “új várost”. - forrás






2. Wat Phan Tao

A Phan Tao templom a híres Wat Chedu Luang tőszomszédságában található. Különlegessége a Lanna stílusú, tíkfából készült trónterem.






3. Wat Chedi Luang

A templomot a 14. században kezdték el építeni, amikor is Saen Muang Ma király az édesapja hamvainak szeretett volna méltó helyet kialakítani. A templom 10 év alatt sem épült föl és közben a király is elhunyt. Az építkezéseket később a király özvegye folytatta, majd az épület végül csak a 15. század közepén készült el. A 82 méter magasságával a Lanna királyság legmagasabb épülete lett. 1468-ban egy smaragd Buddha szobrot is elhelyeztek a templomban. Pár és múlva, 1545-ben egy földrengés rongálta meg a templomot, aminek következtében a felső 30 méter leomlott. Ekkor távolították el a smaragd Buddha szobrot is, amit Bangkokba a Királyi Palotába szállítottak. A templomot az 1990'-es évek elején az UNESCO és a japán kormány közösen állítatta helyre.






***


Két templom meglátogatása között jól esett a mangó ragacsos rizzsel

4. Wat Phra Singh 








5. Wat Lok Moli




Ezeken felül még rengeteg templomot lehet meglátogatni, de idővel a 10. buddhista templom meglátogatása után már szinte ugyanabban az élményben részesülünk, úgyhogy valami újdonságra vágytam. Mivel Chiang Mai a hegyek által van körülölelve, ezért szerettem volna megismerkedni a dzsungellel és a természeti látnivalókkal is. Az egyik utazási irodában kinéztem milyen programok, túrák közül lehet választani, majd bejártam a fél várost, hogy utána járjak hol lehet a legjobb áron befizetni az általam kinézett, 2 éjszaka, 3 napos túrára. Végül sikerrel jártam, elég jó árat ajánlottak a 3. vagy a 4. helyen. Alkudni mindig meg kell próbálni!

A hostelben megismerkedtem egy német lánnyal, akivel este még kimentem az éjszakai piacra. Van itt minden! Beszéljenek a kínálatról inkább a képek.






Azért az érdekes, hogy Bangkok reptér környéke tele van plakátolva, hogy illetlenség Buddhát magadra tetoválni, illetve Buddhát dekorációnak használni, de azért a piacon lehet kapni Buddha szobrot dekorációnak...









Előző nap: Utazás Bangkokból Chiang Mai-ba
Következő nap: Templom a város felett, Doi Suthep

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.

Booking.com