Booking.com

2017. április 22.

Mit keres egy borász a maláj Borneón?

Az alábbi interjúban az Élj vidáman blog szerzőjét Dórit faggattam az utazásról; miért kezdett el utazni, hogyan tudja finanszírozni az utazásait és mik a jövőbeli tervei. 

Dóri utazásait az alábbi oldalakon tudjátok követni:

Mióta kezdtél el utazni és hogy jött nálad ez az utazósdi?

Tavaly Augusztusban döntöttük el párommal, hogy ideje kilépni a mókuskerékből és felfedezni egy kicsit a világot. Engem már régóta vonzott az utazás, új emberek, kultúrák felfedezése és önismereti szempontból is érdekes, amikor az ember csak úgy a nagyvilágban barangol - anélkül, hogy bárki megmondaná mit csináljak vagy hová, mikor menjek - megkötések, felelősségek nélkül. Tavaly amikor először voltam Dél-Afrikában azt mondtam - igen most itt az ideje, hogy elinduljak végre. Ìgy hát felmondtam a munkahelyemen, megszabadultam minden felesleges holmimtól megszüntettem az állandó lakcímemet majd elindultunk.


Úgy tudom, hogy már életvitelszerűen utazol. Hogyan tudod finanszírozni az utazásaidat?

Az utolsó fizetésemből még maradt egy kis pénzem, amiből megvettem Thaiföldre a repülőjegyemet illetve egy másikat is Indonéziába. A másik felét a szüleimnek adtam illetve beszereztem még egy hátizsákot - mivel csak kézipoggyásszal utazok - . 

A párommal építgetjük a saját online bizniszünket, emelett pedig weboldalakat készítek, az éven adtam ki első online könyvemet “ Soha többé pánik” címmel. Meg persze a saját oldalamat is szerkesztem, próbálok minél több cikket írni és fejleszteni amennyire van rá időm.


Miért éppen DK-Ázsiát választottátok?

Ez teljesen spontán jött, nem terveztem előre semmit. Több lehetőséget is megnéztünk a párommal hová lehetne olcsón eljutni - bár úgy volt először, hogy Közép Amerikába megyünk, átgondoltuk, mert még sem tűnt olyan olcsónak - így böngészgettem tovább hová lehet olcsón eljutni és az akkor 230 euróért Thaiföld volt. 

Most Malajziában vagyunk és ezt sem terveztük. Igazából mindig mindent spontán döntünk el, ahová épp kedvünk van oda megyünk. 

Nem hiányzik néha otthon, a család és a barátok? 

Persze hiányzik sok minden otthonról. Nem csak a szüleim, barátaim, hanem a hely ahová születtem egy kis falucska Tállya - Tokaj-Hegyalja szívében. Hiányoznak a dombok, az erdők, szőlőhegyek, a mezők a patak ahová mindig kijártam csak úgy elmélkedni. Szóval rengeteg minden. De tudom, hogy bármikor hazamehetek ha azt szeretném vagy ha úgy döntök most jó volna kicsit otthon lenni. 


Hogyan szoktál pihenni utazás közben, amikor úgy érzed, hogy elfáradtál a sok utazásban?

Munkával. :) Annyi ötletem és tervem van, hogy legszívesebben 24 órán keresztül csinálnám. Néha annyira tele van a fejem, hogy alig bírom kikapcsolni a gondolatokat. Most élem talán életem legaktívabb és kreatívabb korszakát. Csak is kizárólag a mostnak élek, ami nagyon fontos számomra. Nem problémázom túl a dolgokat, mert úgy is tudom nincs értelme. A sorsra bízom magam, ami jön az jön és kész. 

A munkán kívül azért nagyon szeretek kint lenni, nézni az embereket mit csinálnak hogyan élnek és reagálnak különböző szituációkban imádom a naplementéket - közben zenét hallgatok, meditálok, jógázom és tanulok.


Mik a jövőbeli terveid az utazás és a munka terén?

Az utazást mindenképpen folytatni akarom. Szeretnék sok helyre eljutni még és történeteket megosztani az emberekkel. Fontosnak tartom a szabadságot és hogy azt csináljam amit szeretek amihez kedvem van. A tapasztalatszerzés miatt is szeretek utazni, hiszen ilyenkor az ember teljesen más szituációkban próbálhatja ki magát. Az életnél nincs is jobb tanítómester. 

Munka terén még nem minden rajzolódott ki bennem. Mivel borász vagyok ezért szeretném a Tokaji Aszú-s weboldalamat fejleszteni és minél több információt átadni a borok világáról. Mindenképp szeretnék borokat készíteni és szőlészkedni. Emellett online termékeket készíteni és még több könyvet írni. Azt tudom, hogy nem szeretnék csak egy helyen élni. Minimum kettő vagy három rezidenciát szeretnénk a párommal. Azon is gondolkodunk, hogy otthon Magyarországon építenénk egy Earthship-et (ökoparkot) ahová mindenki jöhetne azt csinálhatná amit szeretne. Jó volna kialakítani egy igazán jó közösséget, ahol megtanulnák az emberek, hogy mi mindent lehet tanulni a környezetünktől. Hogyan kell környezettudatosan élni. Milyen az amikor együtt építünk és segítünk egymáson bármilyen irigység érzése nélkül. Erre Àzsia jó gyakorlóhely. Itt Malajziában szintén egy ökopark kialakításában segítkezünk, amit egy német házaspár kezdett el. Az ötlet nagyszerű és mi is valami hasonlót szeretnénk.

Egyelőre ezek a tervek, de ezek mindig változnak. :)

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!