Booking.com

2017. április 9.

Mi is az a nyelvi utazás és miért érdemes külföldön nyelvet tanulni?

Egyre többen döntenek úgy, hogy a nyári szünetben a nyelvi utazást választják. Ez a külföldi nyelvtanulás egyik formája, amely során az utazással járó városnézés, kirándulás és kikapcsolódás az ország nyelvének elsajátításával párosul. Kellemes hangulatban, zavartalan környezetben szinte észrevétlenül tanulod meg a nyelvet és nem kell fárasztó órákat görnyedned a könyvek fölött. Egy nyári nyelvi tábor életre szóló élményt jelent a fiataloknak is.

5 érv, ami a külföldi nyelvtanulás mellett szól:

Megismersz egy idegen kultúrát

Kóstold meg a francia sajtokat, a hamisítatlan olasz pizzát, a zamatos spanyol borokat és a német fehér kolbászt, miközben csak úgy ragadnak rád az új szavak. Az utazás során megismered egy ország életének mindennapjait, felfedezed hagyományait, szokásait. Ezáltal látóköröd is bővül, önállóbb és magabiztosabb leszel.


Külföldi tapasztalatot szerzel

A külföldi tanulmányok mindig jól mutatnak az önéletrajzban, legyen szó friss végzősről vagy újabb kihívásokra vágyó, tapasztalt álláskeresőről. Már szinte mindenhol alapkövetelmény egy vagy több idegen nyelv ismerete, ezért egy ilyen tanfolyam garantáltan visszatérülő befektetést jelent a jövődbe.
Összekötöd a kellemest a hasznossal

Ha arról álmodozol, hogy nyáron, a homokos tengerparton sütteted a hasad vagy hegyi túrára indulsz egy mesés tájon, ugyanakkor imádsz nyelvet tanulni (vagy csak szükséged van idegen nyelvismeretre), akkor a nyelvi utazást neked találták ki. A kirándulás sokkal izgalmasabb, ha bevezetnek a nyelv és kultúra ismeretébe, a külföldi nyelvtanfolyam pedig érdekesebbé válik, ha azonnal használatba kerülnek a tanultak.


Új kapcsolatokat építesz

Ismerkedj a világ bármely pontjáról érkező utazókkal, akik hozzád hasonló céllal zarándokoltak az adott országba. Rögtön meglesznek a közös kapcsolódási pontok, közös élmények és észrevétlenül is magabiztosabban és folyékonyabban beszélsz. Lehet, hogy életre szóló barátságokat kötsz vagy csak teljesen új szemmel látod majd a világot.
Sokkal hamarabb megtanulod a nyelvet

A német tanulás Németországban vagy az angol tanulás Angliában sokkal hatékonyabb, mintha egy hazai suliban vagy otthon vágnál neki a nagy feladatnak. Gondolj bele, hogy sajátítottad el az anyanyelved: nem kellett külön erőfeszítést tenned, egyszerűen csak naphosszat azok között voltál, akik beszélték a nyelvet. Hétköznapi szituációkkal találkoztál és lassan te is képes voltál hangot adni gondolataidnak. A külföldi nyelvtanulás is ehhez hasonlóan történik. Egyrészt a nyelviskolában bővül szókincsed és nyelvtani ismereteid, másrészt az órák utáni szabadidős programok során gyakorlatba ülteted és továbbfejleszted a tanultakat.


2014-ben egy hónapos nyelvtanfolyamon vettem részt Toscana közepén, a gyönyörű Sienában. Én akkor még szerencsés voltam, mivel az Erasmus ösztöndíjat elnyert hallgatók pályázhattak egy kiegészítő nyelvi kurzusra. Ezt a pályázatot nem a küldő intézmény, hanem a tanfolyamot szervező iskola bírálta el. Azóta ez a lehetőség sajnos megszűnt, jelenleg a diákok egy online kurzuson vehetnek részt, amiről mondanom sem kell, hogy semmit sem ér... De szerencsére saját szervezéssel van alternatíva.

A sienai élményeimről és tapasztalataimról itt és itt írtam. 

Ha szeretnél ilyen nyelvi utazáson részt venni, dönthetsz a Sprachcaffe nemzetközi nyelviskola mellett, amely 7 nyelven (angol, német, francia, spanyol, olasz, kínai, arab), világszerte 30 nyelviskolában kínál külföldi nyelvtanfolyamokat fiataloknak és felnőtteknek egyaránt. Olyan helyeken tanulhatsz, mint London, Párizs, New York, Firenze, Barcelona, Frankfurt stb. Mert az utazás a legjobb hobbi!

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!