Booking.com

2017. április 22.

Európán kívüli országok közötti utazás nehézsége

Azon gondolkoztam, hogy mi lenne, amit másképp tennék, ha újra tervezhetném ezt az utat. Azon kívül, hogy nem olyan munkával gyűjteném össze az utazásra a pénzt, amit utálok, még egy dolog van, amit másképp csinálnék. 

Nem korlátoznám le magam egy, az országból kifele szóló repülőjeggyel és ezáltal kevesebbet terveznék. 

Azt mindenképp eltervezném, hogy melyik országokba akarok elmenni, viszont a dátumokkal nem lennék ennyire kötött, mint ahogy most csináltam. 


Mi is ez az orszából kifele szóló repülőjegy?

Hivatalosan minden egyes határátkelésnél kérhetnek tőlünk egy igazolást arról, hogy valóban el fogjuk hagyni az országot. Ezt leginkább banki számlakivonattal és egy kifele szóló repülőjeggyel lehet igazolni, vonat vagy buszjegyet nem mindenhol fogadnak el. 

Én ezt az elején nagyon komolyan vettem, ezért is vásároltam előre repülőjegyeket, hogy ha a határon majd kérnék, akkor meg tudjam mutatni. 

A dátumok megtervezéséhez általában a vízum vagy a pecsét maximális időtartamát vettem alapul. 

Habár tök jó volt, hogy van egy útitervem, viszont többször is úgy jártam, hogy igazából már hamarabb eljöttem volna az országból, mint a pecsét határideje vagy éppenséggel még maradtam volna egy kicsit tovább. 

Thaiföldön a 3,5 hetet tökéletesnek éreztem, szinte minden egyes percét kihasználtam. Malajziában még egy picit maradtam volna, mivel Langkawin elég jól éreztem magam. Vietnam első 2-3 hete pörgős volt, nem volt holtidő, viszont az utolsó 1 hetet már kicsit untam. Ausztráliában szintén talán sok ez a 3 hónap. 

Eddig tőlem egyik országban se kértek kifele szóló repjegyet, még Ausztráliában sem, úgyhogy tök fölösleges volt ezen izgulni.


Hova kell kifele repjegy?

Vannak országok, ahova viszont ténylegesen kell kifele szóló repjegy a belépésnél, mert egyébként nem engednek be. Ilyen pl. az USA és a Fülöp-szigetek is. 

Mit érdemes tenni?

Én azt gondolom, hogy ha valaki egy hasonló, hosszabb útra indul, akkor érdemes utánajárni minden egyes ország határellenőrzési politikájának. Ha valahova 100 %, hogy kell kifele szóló repjegy a belépsénél, akkor nincs mese, meg kell venni. Viszont olyan országok esetén, ahol csak elvileg, papíron szükséges a kifele szóló repjegy igazolása, viszont fórumokon azt lehet olvasni, hogy a többségtől nem kértek semmit, akkor én nem minden esetben venném meg előre a repjegyet. 

Ha úgy érezzük, hogy nagyon sok minden van, amit meg szeretnénk nézni és erre a pecsét időkorlátja nem teljesen elég, akkor egyértelmű, hogy érdemes inkább megvenni előre a kifele szóló repjegyet, hiszen annál tovább úgyse lehet maradni (hacsaknem fizetünk egy vízumhosszabbításért vagy csinálunk egy visa runt - átmegyünk egy napra egy szomszédos országba, majd következő nap visszajövünk)

Ha valamiért megszívtuk és a határátlépésnél tőlünk mégis kérnének egy igazolást, akkor csak abban bízhatunk, hogy a reptéren lesz ingyenes wifi és le tudunk foglalni egy olcsó, fapados- vagy egy visszatéríthető repülőjegyet. 


Mi van, ha nincs olcsó jegy?

Valahova biztos, hogy lesz. Tök mindegy, hogy hova skyscanneren úgy érdemes keresni, hogy induló ország, ahova éppen belépünk, célpont pedig bárhova. Manapság minden egyes kontinensen vannak olcsó, fapados járatok. Olyan nincs, hogy ne tudnánk valamit pár ezer Ft-ért lefoglalni. 

Mi van, ha nincs ingyenes wifi?

Akkor érdemes pár 100 Ft-ot rászánni egy helyi sim kártyára vagy csatlakozni egy nem ingyenes wifi hálózathoz és kifizetni pár dollárt az internetért. 

Összességében szerintem ez egy elég nehéz kérdés, hogy akkor most tervezzünk-e vagy sem. Annak is meg van az előnye, ha tervezünk, de annak is, ha nem. De én most visszatekintve az eddigi útra azt mondom, hogy Vietnamra és Ausztráliára elég lett volna kevesebb idő is. Habár lehet, hogy végül drágábban tudtam volna repülőjegyet foglalni, mint hónapokkal előtte, de még az is jobb, mint az üresjárat.

----

Te jártál már úgy, hogy határátlépésnél kérték a kifele szóló repjegyet, de nem foglaltál előre? Sikerült lefoglalni egy jegyet helyben? USA-n és a Fülöp-szigeteken kívül még melyik országokról tudjátok, hogy mindenkitől kérnek igazolást a kilépés szándékáról?

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!