Booking.com

2017. január 19.

Hogyan lehet megszervezni egy hosszú, hátizsákos utazást?

Nekem már nagyon régóta ez volt az álmom, hogy egy hosszabb utazásra elinduljak, ahol nem kell sokat egy helyben lennem, hanem folyamatosan mozgásban vagyok és újabb és újabb helyeket fedezhetek fel. Már 2014-ben is ezt szerettem volna csinálni, de valamiért nagyon ragaszkodtam az Erasmusos ötletemhez, ami kicsit csalódást is jelentett, hiszen az nem (csak) az utazásról szólt. Habár annak is van előnye, ha sokáig vagyunk egy helyen, hiszen úgy jobban megismerjük az adott várost/országot. 

Idáig a leghosszabb folyamatos utazásom 1 hónap volt Olaszországon és a Balkánon keresztül. Nápolyba érkeztem repülővel, majd Közép-Olaszországban utaztam, majd áthajóztam Splitbe, bejártam pár helyet Dalmáciában, elmentem utána Boszniába majd Montenegróba, ahonnan busszal érkeztem haza Magyarországra. Fix haza jegyem akkor se volt, akkor vettem egy busz jegyet, amikor úgy láttam, hogy nincs több pénzem folytatni. Akkor eldöntöttem, hogy ez nem az utolsó ilyen utam lesz. 


Mivel az elmúlt években elég jól bebarangoltam Európában azokat a helyeket, amik leginkább érdekeltek, ezért egyértelmű volt, hogy a nagyobb út valahova máshova fog vezetni. A döntésem DK-Ázsiára és Óceániára esett. Azért ezt a régiót választottam, mert még soha nem jártam Európán kívül és ez egy egyszerű utazási célpontnak tűnt. A kultúra érdekes, az országok biztonságosak, az emberek kedvesek, sok a hátizsákos turista, akikkel lehet barátkozni, kedvezőek az árak, stb. Dél-Amerikát nem mertem volna bevállalni első Európán kívüli célpontnak egyedül, USA drága, Afrikát még annyira se mertem volna bevállalni, mint Dél-Amerikát, nem csak azért mert talán veszélyesebb, hanem az infrastruktúra hiánya és a bürokrácia megemeli az utazási költségeket. Közel-kelet annyira nem érdekel (kivéve Iránt), Kelet-ázsiában télen hideg van és kicsit drágább is, Közép-Ázsiában is most hideg van meg arra se olyan fejlett az infrastruktúra, ami megnehezíti az utazást, illetve nincs tengerpart. India nem érdekel annyira és egyedül oda se mennék. Tehát a végére nem is maradt más a világban csak DK-Ázsia és Óceánia :) 


Na ennyi az én story-mról, hogy miért vagyok itt most összeszedtem pár lépést hogyan érdemes felkészülni egy ilyen utazásra, ha valaki szintén belevágna. 

1. Elhatározás

Először még csak álmodozunk arról, hogy elutazzunk, de amikor már hiszünk is abban, hogy ez lehetésges, akkor lesz elhatározás. A gondolat erről az útról nekem kb. 2015 elején született meg a fejemben, a konkrét elhatározásra viszont 2015 nyarán jutottam. 

2. Célpont/régió/országok kiválasztása

Ekkor még csak DK-Ázsiában gondolkoztam, viszont később hallottam a helpx és a workaway weboldalakról, ahol önkéntes munkákért cserébe ingyen szállás és ellátás jár, így mertem tágítani a gondolatot Óceániára is. 

Szerintem mindenkinek oda érdemes utaznia, ami érdekli. Sokan mondják, hogy jaj DK-Ázsia mekkora divat lett mostanában. Ez habár igaz, de én azt a kérdést tenném föl ha megkérdezné vki, hogy hova menjen, hogy mit szeretsz csinálni igazán? Strandolni, kirándulni? Szereted a meleget vagy inkább a hűvösebb klímában érzed jól magad? Hegyek vagy tenger, esetleg mindkettő egyszerre? Kaotikus helyek vagy rendezett városok? 


Ne azért dönts DK-Ázsia mellett, mert mindenki ide jön, ha inkább a hegyeket szereted és nem bírod a meleget, akkor válassz másik célpontot. Én nem szeretem a hideget (habár most ezt a posztot kabátban írom Vietnamból, Tam coc faluból a folyópart mentén éppen), nagyon bírom a kaotikus városokat és a kedvenceim azok a helyek ahol a tengerpart mentén tudok túrázni a hegyekben. Európában is csak délre jártam az elmúlt években, mert azt élveztem a leginkább, hiszen az is egy kicsit kaotikus, jó az idő és a part mentén túrázhattam. Ez gonolom USA-ra és Dél-Amerikára is igaz, de már említettem, hogy ezeket miért zártam ki. Ausztrália meg mindig is vonzott, mert olyan megfoghatatlannak tűnt. A kenguruk meg télen nyár, nyáron tél meg a laza ausztrálok jó pofának tűntek. Lényeg a lényeg oda kell menni ami érdekel és úgy gondolod, hogy élvezni fogod. Én nem bántam meg DK-Ázsiát, nagyon élvezem. 

3. Pénzügyi terv készítése és pénzgyűjtés

Ahogy megvan az elhatározás és a célpont, a következő lépésben ki kell találni, hogy nagyjából mennyi időre mennél és kb milyen napi keretet szánsz a költőpénznek. A költőpénzről érdemes utánaolvasni külföldi oldalakon (magyar oldalakon szinte senki nem ír a pénzről), én csak Európáról és DK-Ázsiáról tudok eddig nyilatkozni. 

Európában a repülőjegyen kívül sztem olyan 30-35 euró/nap elég hátizsákos utazásra (kaja, szállás, belépők, közlekedés), DK-Ázsiában pedig olyan 20-25 dollárral érdemes számolni. 

A költőpénzre még rájön a repülőjegy, a felszerelés és az oltárok ára. Ez egyén- és célpont függő, hogy kinek mire lesz szüksége. 

Ezeket mind össze kell adni. Én fél évre a költőpénznek 5000 dollárt szántam, a repülőjegy és felszerelésre pedig olyan 1500 dollárt, így összesen én olyan 2 millára (Ft) saccoltam a kezdetekkor.


Amikor elkezdtem dolgozni már tudtam, hogy én max 1-2 éven belül elindulok. Eleinte még úgy voltam vele, hogy gyűjtögetek ahogy tudok és amikor látom, hogy közelítek egy nagyobb összeghez, majd akkor foglalom a jegyeket meg szervezkedek. Végül backpacker Bori tanácsára készítettem egy pontosabb pénzügyi tervet, amiben 1 év 3 hónapot adtam magamnak ez az összeg előállítására. Ez végül szerencsésen végbe is ment, habár nem teljesen a terv szerint, mivel kisebb bökkenők belecsúsztak nyáron a folyamatban, de hosszútávon jól (sőt, jobban) jöttem ki a dologból. 

Nekem volt egy kis excel file-om, ahol 15 hónapra be volt írva, hogy mennyit kell félretennem majd a következő rublikában, hogy mennyit sikerült ténylegesen. A napi költéseimet is vezettem és minden hónapban kimutatást készítettem arról, hogy mire költöttem abban a hónapban. Ha úgy láttam, hogy túl sokat költöttem kajára, akkor köv hónapban arra próbáltam jobban odafigyelni. 

4. Repülőjegyek folyamatos csekkolása

A repülőjegyeket érdemes folyamatosan nézegetni és akkor foglalni, amikor jónak tűnik az ár. Ha felmodasz a munkahelyeden, akkor rugalmas vagy, így akkor tudsz foglalni, amikor a legolcsóbb. Érdemes mindig egész évre beállítani a skyscannert, hogy tisztában legyél azzal, hogy mi az elfogadható ár. Én ezért foglaltam közel 1 évvel előre a BUD-BKK jegyem mert láttam, hogy az egész évben nincs ennél nagyon jobb ár. Végül talán 8 euróval tudtam volna 1 héttel később olcsóbban megvenni, de mind1 az belefér. De jó döntés volt, mert a cél minden szar helyzetben a szemem előtt  volt. 


5. Felkészülni a célpontokból

Ezt nem is ragozom túl, érdemes mindennek utánajárni. Mikor van jó idő, mikor esik az eső, milyen vízum kell, mit érdemes megnézni sacc per kb, mennyi időt érdemes maradni szintén sacc per kb. Itt szintén a külföldi blogokat és fórumokat javaslom, de van 1-2 hasznos magyar blog is. Pl. Travellina blogjáról a mit érdemes megnéznit elég jól össze lehet tenni, vagy KK blog Ázsiába készülőknek vagy Panamericana is jó Dél-Amerikába készülőknek. 

6. Oltások, ha kellenek

Én az első oltást (hepa a) út előtt olyan 4 hónappal előtte adattam be, mert az 2 oltásból áll, a többit elég pár héttel az út előtt beadatni. De ugye célpont függő, hogy mi kell. DK-Ázsiába elég a hepa a, esetleg b azoknak, akik nem kapták meg ált iskolában, hastífusz és tetanusz. 


7. Felszerelés beszerzése

A felszerelésemet itt tételesen lejegyeztem: http://www.hobbimazutazas.hu/2016/11/a-felszereles.html

8. Biztosítás elintézése

Én a Globelink-nél kötöttem, szerintem Magyarországon nincs jó biztosítási termék hosszú távú utazásra. 

Ha végig olvasnád az én tervezési időszakomat, akkor azt ezen a linken tudod: http://www.hobbimazutazas.hu/2016/01/mielott-27-leszek-nagy-utazasra-megyek.html

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!