Booking.com

2014. október 27.

Montenegrói kanyonok

26. nap

És akkor jöhetnek a kirándulások, amiket tegnap foglaltam. Az első a kanyonok nevezetű út volt, aminek a programja Bioce és a Moraca kanyon, Moraca monostor, Tara kanyon és a Fekete-tó volt.

Térképen jelölve:



6:20 volt a találkozási pont Budvában egy klub előtt, ahova tegnap már elsétáltam, hogy ne kelljen majd keresgetni, de aznap valahogy nem tűnt ismerősnek a környék, úgyhogy útközben rákérdeztem egy épp autót szerelgető taxisnál, hogy nem tudja-e hol van az a klub. Azt mondta, hogy nem, de el tud vinni taxival...Miii? Nem is értem...Nem tudja, hogy hol van, de ha már fizetek neki pénzt, akkor oda tud vinni. Mondtam, hogy köszi nem. Tudtam, hogy valahol itt kell lennie a közelben, közbe úgy éreztem, hogy már késében vagyok, úgyhogy elkezdtem futni, végül megtaláltam a helyet és még várnom is kellett a buszra.

1, Morača kanyon



2, Morača monostor

1252-ben Stefan, Nemanja unokája és Vukan király fia megépítette az egyik legrégebbi középkori montenegrói monostort. A monostor évszázadokon keresztül szellemi központként működött. Híres mesterek éltek a monostor falai között, nagyon sok ikont festettek a vidékről. Forrás: http://www.montenegro-info.hu/index.php?moraca 


3, A Morača monostor és a Tara kanyon között láttuk még a Mrtvice kanyont is, viszont ott nem állt meg a busz, mert elvileg veszélyes ott megállni, úgyhogy csak a buszból tudtam csinálni pár képet.


4, Tara kanyon




5, Fekete-tó


Tapasztalatok a kirándulásról és az idegenvezetőről:
  • Jó volt a kirándulás, csak azt sajnáltam, hogy 1-2 helyen nem álltunk meg ami tök szép volt.

  • Nagyon sokat ültünk a buszon, mivel nagyon nagy utat tettünk meg, de ezeket a tájakat lehetetlen egyedül utazva, autó nélkül megnézni.

  • Az idegenvezető végig oroszul beszélt, mert 80 %-ban oroszok vettek részt a kiránduláson, és a többi 20 %, aki nem tudott oroszul le volt szarva...Idegesítő volt, hogy mindenki nevet az idegenvezető poénján, de neked fogalmad nincs, hogy miről van szó.

  • Néha úgy éreztem, hogy ez egy szervezett turizmus maffia, mert a monostornál borokra beszélték rá az embereket, majd megálltunk valami kis faluban mézet venni, aztán egy étteremben ebédelni. Én persze nem vettem semmit, úgyhogy megúsztam az egészet 25 euróból.

  • Számlát nem adnak, feketén megy az egész, azért ilyen kedvező az ár. Ennek egy hátránya van, ne adj Isten bármi történik, nem tudod bizonyítani, hogy melyik utazási irodánál vetted meg a szolgáltatást.
Idegenvezetőtől megtudott infók:
  • Montenegró turizmusa az oroszokra állt rá. Oroszul ezért szinte mindenki tud, aki ebben az iparágban dolgozik. Oroszoknak Montenegróba nem kell vízum, EU-ba viszont igen, ezért is kedvelt üdülő hely számukra.

  • Az idegenvezető csaj kérdezés nélkül elmondta, hogy 1000 eurót keres feketén a szezonban, viszont ilyenkor szinte minden nap dolgozik, nincs hétvége. Mivel feketén kapja a fizut, ezért nincs TB meg nyugdíj hozzájárulása. Télen szabad, akkor általában utazgat és külföldön vásárolgat vagy a montenegrói hegyekben pihenget. Ezek után megkérdezte, hogy én mennyit keresek Magyarországon...Ezt eléggé pofátlannak tartottam.

  • Két kérdésem volt felé. Miért használja Montenegró az eurót, amikor nem is tagja az EU-nak. Erre azt mondta, hogy a nemzetközi kereskedelem megkönnyítésére. Másik kérdésem az volt, hogy mit gondolnak a montenegróiak az EU-ról. Erre pedig az volt a válasz, hogy nem akarnak csatlakozni, mert akkor sokkal nehezebb lesz bejutni az oroszoknak, ezzel pedig nagyon nagy veszteség érné a turizmusukat.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tetszett a bejegyzés? Akkor kövess a Facebookon is, hogy ne maradj le a friss bejegyzésekről.