Booking.com

2014. augusztus 7.

Positano és Ravello, avagy magyarok mindenhol vannak

Az előző napi kalandos utazásunk Nápoly-Agerola és Amalfi között itt olvasható.

5. nap: Positano és Ravello

Erre a napra Positano és Ravello megtekintését terveztük. Agerolából tömegközlekedéssel csak Amalfin keresztül lehet eljutni mindkét településre, így jobban megérte napi jegyet vennünk, mint külön vásárolni minden egyes buszútnál.

Magyarok mindenhol vannak

Míg Agerolában a buszmegállóban várakoztunk, egyszer csak magyar beszédre lettünk figyelmesek. Két lány és két kislány állt mellettünk. A lányok valószínűleg au pairek lehettek, akik épp a kislányokra vigyáztak. Azt hiszem az egyik lány és az egyik kislány beszélt közülük magyarul.

Positanoban pedig az alábbi mondatra figyeltem fel, miközben egy kis zöldségesbódénál nézelődtünk: "há Józsi hun lácc te ilyen gyümölcsöket Magyarországon..." Vicces volt.

Amikor pedig Nápolyban voltunk, ott is rengeteg magyar szállt meg ugyanabban a hotelban, ahol mi is. Jó pár embert láttunk, akikkel ugyanazon a repülőn utaztunk. Az egyik reggel felfigyeltünk egy idősebb házaspárra, akik az otthonról hozott paradicsomot és paprikát eszegették a reggelijükhöz. Aranyosak voltak. Bírom az ilyen nyugdíjasokat, akik nem panaszkodnak, hogy kevés a nyugdíj, hanem tudják, hogy min lehet spórolni és hogyan lehet kedvező áron kihozni egy utazást és ahelyett, hogy otthon ülnének, inkább mennek világot látni. Erről az a néni jutott eszembe, akivel akkor találkoztam a római vonaton, amikor az Erasmus félévemre utaztam ki Olaszországba.

Positano

És akkor visszatérve Positanóra. 1-2 óra bőven elég körbesétálni a várost, hiszen viszonylag kis területen fekszik. Positano elképesztően gyönyörű és színes. Hihetetlen, hogy tudtak így építkezni a hegyoldalra. 

Csodálatos látvány nyílik a városból

Positano szűk kis utcái is nagyon hangulatosak

Ravello

Positano és Ravello között nincs közvetlen buszjárat, Amalfiban kellett újból átszállnunk. Amalfi felé buszozás közben szépen megettem a tegnap egy befőttesüvegbe eltett paradicsomos tonhalas tésztámat, amin az ellentétes oldalon ülő férfi jót mosolygott. Hát na, ilyen ez a lowcost utazás. 

Amalfiban még egy órát kellett várnunk a Ravellóba induló buszra. Közben egy olasz férfi, aki szintén a buszra várt, leszólított minket és elkezdte magyarázni, hogy épp a piacon volt és most megy haza főzni...Ezt nyilván meg kellett osztania velünk.

Ravellóban először a Villa Rufolót néztük meg, ahol nyaranta zenei fesztivált is szoktak tartani. A villa kertjéből gyönyörű panoráma nyílik a partra. Gondolom sokaknak ismerős az a két torony, ami a legtöbb Amalfi-partos képeslapon szerepel. Na, azt a képet innen készítették.

A másik ilyen jellegzetes kép pedig az, amin szobor fejek látszódnak. Az a helyszín viszont nem a Villa Rufolóban van, hanem a település egy másik villájában, a Villa Cimbroneban, ami pár száz méter sétára van a Villa Rufolotól. Én oda már nem mentem be, mivel sokalltam a 10 euró belépődíjat, viszont barátnőm bement, úgyhogy az ő képeit tettem fel ide. 

Ravello - Villa Rufolo

A Villa Cimbrone bejárata

Barátnőm képei a Villa Cimbroneból

Ravellóban újból egy órát kellett várnunk az Amalfiba közlekedő buszra, de igazából ezen már meg se lepődtünk. Délutánra viszont már annyira ki voltunk ütve az öt napon keresztüli folyamatos menéstől és a kevés alvástól, mintha agyon vertek volna minket egy szívlapáttal - barátnőm szavaival élve. Már a gyaloglás is nehezünkre esett.

Amalfiban ettünk még egy fagyit, ami egyébként életem idáig legjobb fagyija volt, pedig elég sok helyen kóstoltam már fagyit Olaszországban.

Az van kiírva a fagyizóra, hogy "Home Made Gelato Italiano". Ha Amalfiban jársz, akkor ne hagyd ki. Az alábbi címen található meg ez a fagyizó, illetve a térkép alá még egy képet is beillesztettem.


Forrás: Google maps

Aznapi költéseim:
  • 6,80 euró: buszjegy - napijegy
  • 0,5 euró: WC
  • 5 euró: belépő Ravellóban a Villa Rufolóba
  • 2,5 euró: fagyi

6. nap: Utazás Campaniából Marche régióba

A délelőtt végre egy kis pihenésről, tengerparton napozásról szólt, majd délután jöhetett a fél napos utazásom fél Olaszországon át, mire eljutottam Anconába.

Amalfiból vissza Nápolyba ekkor Salernón keresztül utaztam. Amalfiból busszal lehet eljutni Salernóba, ahonnan pedig vonattal könnyen elérhető Nápoly, de akár Róma, Firenze, Milánó, vagy még Szicília is.

Nápolyból este 6-kor indult a buszom Anconába. A nagy dugók miatt pár órás késéssel, következő nap hajnal 1-2 óra körül érkeztem Anconába, ahol két éjszakát Couchsurfingeltem egy holland-olasz párnál.

Összességében az Amalfi-partot és Nápoly környékét csak ajánlani tudom mindenkinek, hiszen ez Olaszország egyik legszebb vidéke. Habár Campania régió főbb turisztikai pontjai nem mondhatóak olcsónak, de okosan szervezve ki lehet hozni az utazást kedvező áron is.

Aznapi költéseim:
  • 0,5 euró: WC
  • 3,8 euró: vonatjegy Salerno és Nápoly között
  • 1,0 euró: WC
  • 2,3 euró: víz
  • 15 euró: taxi Anconában a vasútállomás és az óváros között

Hasznos linkek:

Nápoly-Agerola-Amalfi buszmenetrend: http://www.sitabus.it/naples-amalfi/
Amalfi-Positano-Sorrento buszmenetrend: http://www.sitabus.it/amalfi-sorrento-bus-timetable/
Amalfi-Ravello buszmenetrend: http://www.positano.com/en/bus-schedule?bus_route=amalfi_ravello
Amalfi-Salerno buszmenetrend: http://www.sitabus.it/amalfi-salerno-bus-connection/

Belépőjegy információ Villa Rufolóba: http://www.villarufolo.it/information.html
Belépőjegy információ Villa Cimbronéba: http://www.villacimbrone.com/en/entrance.php

Az olasz vasúttársaság honlapja: http://www.trenitalia.com/tcom-en

A Nápoly-Ischia-Capri-Amalfi partos utazás összköltsége

Előző bejegyzések:

1. Nápoly és a szigetek
2. Amalfi

Az összköltségbe nem számoltam bele a Nápoly-Ancona buszjegyet (34 euró), illetve a taxit Anconában (15 euró), hiszen az nem ide tartozik. 

6 nap: 218,3 euró -> 36,4 euró/nap

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A beszámoló következő része az anconai Couchsurfinges élményeimről itt olvasható.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!