Booking.com

2014. október 15.

Erasmus tanulmányok Anconában

Erasmus tanulmányok beszámoló 

Küldő intézmény: Széchenyi István Egyetem
Fogadó intézmény helye (ország, város): Olaszország, Ancona
Fogadó intézmény: Universitá Politecnica delle Marche
Tanulmányok időszaka: 2014. február 21.- július 16.

Város

Ancona Közép-Olaszországban, az Adriai-tengerparton található, amely Marche régió fővárosa körülbelül 100.000 lakossal. A várost a görögök alapították, a neve pedig görögül könyököt jelent. Ezt a nevet a földrajzi elhelyezkedésének köszönheti, mivel a várost három részről is a tenger veszi körül.  Ez azért is érdekes, mivel a napfelkelte és a naplemente is élvezhető a tengerre nézve. Ancona egy kikötőváros, ahonnan hajóval elérhető Horvátország, Albánia, Görögország és Trieszt. Ancona egy biztonságos és nyugodt város, akár este egyedül sétálgatva sem kell különösképpen bármilyen veszélytől tartani. A város nyugodtsága előny illetve hátrány is lehet, attól függően, hogy kinek mi a preferenciája. Aki a mindennapos éjszakai életre vágyik, annak nem biztos, hogy Ancona lesz a legjobb választás, hiszen nincs nagy választék a szórakozási lehetőségek között. Annak ajánlanám Anconát, aki inkább a kisebb közösségeket, illetve a kisebb, nyugodtabb városokat és a természet vagy a tenger közelségét kedveli.





Utazás

Il Passetto
Közvetlen repülőjárat nincs Magyarországról Anconába. A legegyszerűbben Rómából érhető el a város vonattal, amely 17 euróba kerül és 4 órán keresztül tart. Úgy tudom, hogy az Eurolines nyáron üzemeltet egy járatot Riminibe is, ami szintén egy jó opció lehet, ha több bőrönddel utazik valaki, hiszen a csomagfeladás a repülőn plusz pénzbe kerül. Riminiből pedig szintén könnyen el lehet jutni Anconába. Anconából pedig nagyon könnyen elérhető Olaszország bármely pontja, ha kirándulásokra vagy városnézésekre kerül a sor. Közvetlen buszjárat van Nápolyba, közvetlen vasút Rómába, Milánóba, Bolognába, illetve az Adriai-tengerpart menti városokba, mint például Bariba, Leccébe vagy Riminibe. Sajnos az olasz vasutak és busz társaságok nem biztosítanak diákkedvezményt, így teljes áru jegyet kell venni. Ancona repülőteréről pedig közvetlenül eljuthatunk Szicíliába, Szardíniába, Londonba, Belgiumba és Németországba is. Továbbá, amint már említettem, Ancona egy jelentős adriai kikötőváros, ahonnan vízi úton is elérhetjük a tenger túloldalát és Észak-Olaszországot is.

Tájékoztatás

A jelentkezési időszakban minden határidőről és teendőről tájékoztatott az egyetem nemzetközi irodája és készségesen válaszoltak az e-mailekben feltett kérdésekre is. A félév elején pedig tartottak egy rövid tájékoztatást a helyi ESN-nel együtt, ahol többnyire az adminisztrációs teendőkről és az ESN-es programokról volt szó, majd utána egy városnéző körutat is tartottak nekünk a helyi diákok. Én egy kicsit több információt vártam volna a félév során folytatott kurzusokról, kötelezettségekről, oktatókról, egyetemi szokásokról. Ezekre sajnos a félév közben kellett rájönnünk illetve kérdezősködni a diákoktól, mint például honnan tudjuk meg az órarendet, mikor vannak munkaszüneti napok illetve tanítási szünet, hogyan és mikor zajlanak a vizsgák és azok adminisztrációs feladatai.

Szállás

Az egyetem két féle szállás lehetőséget tud felajánlani, az úgynevezett „Student House-t” és a „Foresteriát”. A Student house havonta 210 euróba kerül, míg a Foresteria 270-be. A különbség az, hogy a Foresteriába naponta járnak takarítani, továbbá törülközőt illetve WC papírt pedig biztosítanak. A Student house-ba csak havonta takarítanak. Ha pedig bármilyen probléma akadt a lakásban a javító munkások mindig a segítségünkre álltak. Én a Student House-t választottam. Mi csak 3-an laktunk együtt, viszont hivatalosan 4 fő fér el egy lakásban, ahol 2 szoba, 2 fürdő, 1 konyha és egy erkély található meg. Aki albérletbe szeretne költözni, annak is hasonló vagy egy kicsit magasabb árakkal kell számolnia.

Kurzusok

Anconai tengerpart
Az egyetem nem csak olasz nyelven, hanem angol nyelven is kínál kurzusokat. Érdekesség, hogy az angol nyelvű kurzusokat nem csak az Erasmus hallgatóknak ajánlják fel, hanem a helyi olasz diákoknak is, ezáltal elkerülhetetlen, hogy a külföldi diákok ne találkozzanak olasz hallgatókkal. Nekem ez nagyon szimpatikus volt, hiszen egy felől megismerkedhettünk olaszokkal, más részről pedig a tanórák értéke is többet jelent ez által, hiszen nem egy könnyített Erasmusos félévben volt részünk, hanem ugyanolyan figyelem ért minket, mint a helyieket. Én csak angol nyelvű kurzusokon vettem részt; International banking, Laboratory (Economics & Business), Lab of international market analysis és egy olasz nyelvtanfolyamon.

Az olasz nyelvtanfolyam heti kétszer két órában került megszervezésre. Az első órán egy szintfelmérő alapján osztottak be minket csoportokba. Kezdő, középfok és haladó csoportok indulnak. Az én tudásom a kezdő és középfok között van, így számomra egy kicsit nehéz volt a középfok, viszont nyilván többet tanultam, mintha a teljesen kezdő csoportba kerültem volna. A félév végén a kurzus egy vizsgával zárult.

Az International bankingot nyolc héten keresztül hetente kétszer két órában tartotta egy olasz tanárnő. Az órák során szó volt a bankrendszer céljairól és feladatairól, szereplőiről és ezek ellenőrző szervéről és szabályzatairól, mint például a Basel egyezmény. Mindenki bemutatta egy prezentáció során a hazai bankszektorát. A kurzus szintén vizsgával zárult. A jegy a vizsga eredményéből, a prezentációból és az órai aktivitásból állt össze.

A Laboratory kurzus alatt különböző piackutatási adatokat elemeztünk egy statisztikai elemzésekre alkalmas programmal, a Gretllel. A kurzus öt héten keresztül heti kétszer két órában lett megtartva. A tanár úr szintén olasz volt, aki többnyire arra próbált meg minket rávilágítani, hogy nem feltétlenül egy megoldás létezik egy problémára, hanem több féle úton meg lehet közelíteni a kérdést. A kurzus szintén vizsgával zárult, ahol kapott adatokból a Gretl segítségével kellett egy összefüggő elemzést készítenünk.

A Lab of international market analysis egy intenzív kurzus keretében lett megtartva, ami azt jelentette, hogy két héten keresztül naponta hat órán vettünk részt. Az egyetem intenzív kurzusai külföldi vendégoktatók tartják, illetve ők adják meg az érdemjegyet is. A kurzus oktatója a párizsi Essec Business Schoolból érkezett Anconába. A tárgy stratégiai menedzsmentről szólt, mind elméleti háttérrel illetve gyakorlati esettanulmányokkal együtt. Nekem ez volt a kedvenc kurzusom a félév során, mivel a stratégiai menedzsment iránt már az otthoni tanulmányaim során is érdeklődtem. A tanár úr is nagyon érdekes és élvezhető órákat tartott, habár a végére már kicsit elfáradtunk a kurzus a nagyfokú intenzitás miatt. A kurzus szintén vizsgával zárult; elméleti kérdésekkel illetve egy esettanulmánnyal.


Programok

Sajnos az egyetemi órákon kívüli szervezett programokkal nem igazán voltam megelégedve. Az anconai ESN elég friss szekció még, talán ezért nem tudják, hogy mit is kéne csinálniuk, viszont szinte az összes tag ex-Erasmusos diák volt, ezért nem értem, hogy miért nem voltak aktívabbak. A félév elején még heti rendszerességgel szervezték a tandem meetinget, ami egy nyelvszakkör szerűség, viszont áprilistól már teljesen elmaradtak ezek az események. Kirándulásokat is szerveztek nekünk, viszont sajnos ezek nagyon drágák voltak. Véleményem szerint egyedül vagy kis csoporttal még kevesebb összegből is ki lehetett volna hozni őket, ezért nem jelentkeztem minden eseményre. Egy nápolyi kiránduláson vettem részt illetve egy másikon a környező településekre (Loreto, Castelfidardo). Ezen kívül egyedül elutaztam Szicíliába, ami feledhetetlen élmény volt. Aki bulizni vágyott, annak végül is voltak programok illetve rendezvények, viszont én jobban szeretem a beszélgetős rendezvényeket és a kirándulásokat, amiből többre számítottam.


Étkezés

A legolcsóbban főtt ételt az egyetemi menzáról tudtuk beszerezni, ami nem csak jó áron volt, de egészséges is. Az ára egy fogás esetén 3 euró, míg két fogás esetén 5 euró volt. A tésztafélék mellett mindig volt több féle hús, saláta és egyéb köret is. Az ételhez járt még gyümölcs, joghurt vagy tejszelet is továbbá korlátlan üdítő- vagy vízfogyasztás és olívaolaj és balzsamecet használata is. A menza nem csak ebédet, hanem vacsorát is kiszolgált. Mindkét étkezésnél hasonló volt a kínálat. A nap többi étkezéséhez a szupermarketben vásároltunk. Az árak körülbelül 1,5-2 szerese voltak a hazai áraknak. Ami olcsóbb, mint itthon az az olívaolaj, olajbogyó, parmezán sajt és a tészta.

Összefoglalás

Összességében jól éreztem magam a külföldi félévem során. Elsődleges céljaim között szerepeltek a kapcsolatok kialakítása, külföldi ismerősök szerzése és a nyelvismeretem szélesítése továbbá kipróbálni, hogy milyen külföldön élni. Úgy gondolom, hogy ezekben mind segített is az ösztöndíj, továbbá a tanulmányaimban és a személyiségem formálásában is hasznomra volt. Az olasz tudásom rengeteget fejlődött. Amikor kimentem szinte meg se tudtam szólalni, a félév végére pedig a mindennapi életben teljesen elboldogultam olaszul, továbbá a kurzusokon és a diáktársaimmal folytatott kommunikáció során az angolom is fejlődött. Úgy érzem, hogy a személyiségem is sokat formálódott, sokkal önállóbb lettem, hiszen egy idegen országban kellett helyt állnom és intéznem az ügyeim. Ha újra választhatnék, szintén Olaszországot választanám, viszont Ancona helyett lehet, hogy inkább egy nevesebb egyetemi várost, mint például Pisa vagy Trieszt, amik szintén kis városok, tehát nyugodtak és barátságosak, viszont sokkal több diák él ott, ezért több lehetőség is nyílik a programokra és az ismerkedésre. Az Erasmus programot mindenkinek csak ajánlani tudom. Közhelynek számíthat, de azt ajánlanám, hogy a nyelv alapján válasszanak célországot a diákok, hiszen tényleg rá van kényszerítve az ember, hogy használja, ezáltal nagyon sokat tud fejlődni a nyelvtudás, viszont valamennyi alap azért kell, hogy legyen mire építkezni. Örülök, hogy részt vehettem a programban, remélem, hogy még kamatoztathatni tudom az ott szerzett tapasztalatokat és tanultakat az életem során.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tetszett a bejegyzés? Akkor kövess a Facebookon is, hogy ne maradj le a friss bejegyzésekről.