Booking.com

2020. január 4.

181. nap: Így lett a gettóból turistalátványosság

2017. május 23.

Habár Probolinggóból egy nap alatt is el lehet jutni Jáva kulturális központjába, Yogyakartába, de útközben érdemes legalább egy napra Malangot is beiktatni a programba, hiszen ilyen színes, érdekes látnivalókra bukkanhatunk. 


A Bromo túrán megsimert német lányok ajánlották Malangot, habár ők nem a városban, hanem a közeli Batu településén töltöttek el pár napot, ahol természeti látnivalók; vízesések, vulkántúra, illetve élménypark és vidámpark várja a látogatókat. Batu is eszméletlen jól hangzik, de nekem csak Malang belvárosára volt időm. 
A főtéren a holland időkre emlékeztető hivatalokat és épületeket láthatunk, de nekem leginkább a volt nyomornegyed, a Kampung Wisata Jodipan színes házai nyerték el a tetszésemet. 

Kampung Wisata Jodipan 

A negyed neve szó szerint azt jelenti, hogy színes falu, amely egy festékgyár és egy egyetemista csoport együttműködésével jött létre. A házak és azok teteje legalább három féle színnel vannak lefestve. Első látásra azt gondolhatnánk, hogy ez nem is Indonézia, hanem Latin-Amerika. 

Kampung Jodipan Indonézia egyik leglepukkantabb negyede volt, de ez mind megváltozott, amikor a helyi egyetem PR szak hallgatói PR és rendezvényszervezés órára kaptak egy megoldandó feladatot. A diákok felkerestek egy festék márkát és felkérték őket a közös munkára. Kiderült, hogy a festékeket gyártó vállalat épp egy CSR (Corporate Social Responsibility) projekten dolgozott, így örömmel elfogadták a felkérést. Azért esett a választásuk erre a városrészre, mivel központi helyszínen van és a negyed fölött átívelő hídról mindenki észreveheti. (Én is így bukkantam rá miközben sétáltam a szállásomra, mivel előtte nem is tudtam, hogy majd Malangban mi fog rám várni, hiszen nem szerepelt az útitervemben.) A házakat 2016 júniusában a lakók segítségével festették le. Összesen 3 tonna festéket használtak föl, de a házak falát ezen felül utcai művészetek is díszítik. A projekt egyik ötletgazdája elárulta, hogy Rio de Janeiro íhlette meg őket. A kezdeményezés viszont kiváló ötletnek bizonyult, hiszen a látogatókból a helyiek is profitálnak, akik frissítőket, édességeket kínálnak a turistáknak. Annyira kedvesek itt az emberek és örülnek a látogatóknak, hogy egyszercsak a kezembe nyomták ezt a cukorból készült virágot, de pénzt már nem fogadtak el érte. 
Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.