Booking.com

2020. január 1.

161. nap: Így lehet közlekedni Balin

2017. május 3. 

Indonéziában szembesültem először azzal a hiányosságommal, hogy nem tudok robogót vezetni. Eddig ezt nem éreztem akkora hátránynak, hiszen mindig megoldottam valahogy a közlekedést más délkelet-ázsiai országokban. Bali nevezetességei között viszont nem igazán járnak tömegközlekedési eszközök, a szigeten biciklizni szinte életveszély, így aki olcsón akar utazni és nem szeretne itt belekezdeni a robogózásba, annak motoros taxi igénybevételére lesz szüksége. Bökkenők még ekkor is akadnak, hiszen a motoros taxi szolgáltatók a legtöbb nevezetesség körül ki vannak tiltva. 



De akkor hogyan közlekedjek Balin? 

1. Telefonos alkalmazások 

Balin Uber, Grab és Go Jek is jelen van. Habár rengeteg turisztikai helyszínről kitiltották őket, a nagyobb településeken teljesen jól működik a rendszer. Az alkalmazásban meg kell adni a tartózkodási helyünket és a célpontunkat, ami ezután kikalkulálja nekünk az árat és megkeres egy közelben tartózkodó sofőrt. Habár a szigeten a közlekedés elég kaotikusnak tűnhet, de nekem a motoros taxi teljesen biztonságosnak tűnt, továbbá olcsóbb is, mint az autós taxi. Az alkalmazásban kiválaszthatjuk, hogy autóval vagy motorral szeretnénk közlekedni. 



2. Blue bird taxi 

A Blue bird autós taxit valahol a közösségi közlekedés és a helyi taxisok között lehetne elhelyezni. Habár valahonnan a Blue bird is ki van tiltva, de szélesebb körben mozoghatnak, mint például az Uber. Az ár magasabb, viszont még mindig alacsonyabb, mint a helyi taxisok tarifája. A szolgáltatás applikáción szintén elérhető, így nagyon könnyű fuvart találni. 




3. Helyi taxi 

A másik megoldás a helyi taxi igénybevétele, viszont ez eléggé költséges, legalábbis azoknak, akik egyedül próbálják felfedezni a szigetet. Helyi taxit szinte mindenhol találunk, ők azok, akik hivatalosan is behajthatnak a turisztikai helyszínekhez. 

4. Nem hivatalos taxisok 

A vidéki falvakban nem sétálgatnak az utcán az emberek, hanem mindenki robogóval közlekedik. Ha a helyiek meglátnak egy turistát az úton gyalogolni, akkor azonnal leszólítják és megkérdezik, hogy szüksége van-e taxira. Az ajánlott árból érdemes alkudni, hiszen néha nagyon magas ajánlatot tesznek. 




5. Sofőr 

Ha kényelmesen utaznánk és a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni a napunkból, akkor érdemes egy sofőrt bérelni, aki akár 8-10 órán keresztül velünk lesz és elszállít azokra a helyszínekre, amelyekre szeretnénk eljutni. Szállásokon, utazási irodákban tudunk érdeklődni vagy akár egy grab, uber, go jek autós taxi igénybevételekor is kérhetünk árajánlatot, hiszen rengetegen foglalkoznak privát sofőrködéssel is.

A képeket Seminyakon és Kután készítettem. 











Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.