Booking.com

2019. december 10.

98-107. nap 3.rész: Dél Keresztje

2017. március 1-10.

Esőerdők, lyukas törzsű fa, vízesések és a Dél Keresztje csillagkép, ami az európaiakat Ausztráliába vezette. Szinte minden nap látok vagy hallok itt valami újat.


John házától nem messze csodálatos esőerdős területek találhatóak, ahol a fákat moha lepte el és a látványt az erdei páfrány teszi még zöldebbé. Az egyik nap mutatott nekünk egy fát az erdőben, aminek “lyukas” a törzse, viszont még mindig életben van, hiszen nőnek levelek az ágain.




Itt láttam először olyan fákat is, melyek már nem rendelkeztek levelekkel, hanem az ágaik teljesen csupaszok voltak. Ezek a fák már nincsenek életben, csak a törzsben található víz tartja őket mechanikailag függőleges állapotban. Ezek, illetve a már kidőlt fák a legveszélyesebbek az erdőre nézve, hiszen könnyen égnek. 

John az egyik nap elvitt minket egy közeli természetvédelmi területre, a Liffey Falls-hoz, ahol sétálhattunk egyet az esőerdőben és megcsodálhattuk a vízeséseket.





A másik érdekesség, amit megfigyeltem, az a csillagok. Egyik este, amikor felpillantottam az égre, észrevettem egy különleges csillagképet, amit soha nem láttam még előtte. Ez a csillagkép a Dél Keresztje nevet viseli. Európából nem látható, az északi féltekén az egyenlítőhöz közel, Malajzia és a Fülöp-szigetek környékén jelenik meg először az égbolton. Azt is megtudtam, hogy a legenda szerint ez a csillagkép vezette Ausztráliába az európai felfedezőket, akik hajójukkal a Dél Keresztje csillagképet követték. Ezt a csillagképet láthatjuk Ausztrália zászlaján is. 

Ha most megkérdeznék, hogy mi az ami legelőször Ausztráliára emlékeztet, akkor valószínűleg a kakadu és kacagójancsi hangját, az erszényes állatokat, az eukaliptuszfát, illetve a Dél Keresztje csillagképet mondanám. 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.