Booking.com

2019. december 21.

108-117. nap 3.rész: Így utaztuk körbe napi 5800 Ft-ból Tasmaniát

2017. március 11-20.

Habár Ausztrália eszméletlen drága, az országban való utazást olcsón is meg lehet valósítani. A 10 napos tasmaniai kempingezős körutazásunk kevesebb mint napi 6000 Ft-ba került. Az alábbi bejegyzésben elárulom, hogyan sikerült ezt így összehozni. 

1. Benzinköltség megosztása 

Ha utazótársakkal utazunk, akkor értelemszerűen a benzin- és az autóbérlési költség is több felé oszlik. Én szerencsés voltam, mert az egyik utazótársam saját autóval rendelkezett, így bérlésre egyáltalán nem kellett költenünk, csak az ő Melbourne-Tasmania komp költségét osztottuk négy felé.


2. Ingyenes / olcsó kempingek 

Ausztrália szerte rengeteg ingyenes kempinget találunk, illetve a fizetős helyek is sokkal kedvezőbbek, mint egy éjszaka ára egy hostelben vagy egy motelben. Ha kempingezésre (akár sátrazásra vagy autóban alvásra) adjuk a fejünket, akkor érdemes letölteni a Wikicamps Australia mobilos alkalmazást, így útközben is megtalálhatjuk a legközelebbi kempinget. Az alkalmazáshoz szükséges mobilinternet. Tasmaniában Telstra vagy Optus sim kártyát érdemes vásárolni. Az Optus rendelkezik egy olyan feltöltős csomaggal, amiben napi 2 ausztrál dollárt kell fizetnünk 500 MB internetért. Ha nem kapcsoljuk be egy nap az adatforgalmat, akkor azért a napért nem kell fizetni. A Telstránál havi 3 GB adat 30 ausztrál dollárba kerül. 


3. Nyilvános internetelérés 

Nemzeti parkokban, városközpontokban, könyvtárakban juthatunk ingyen internetkapcsolathoz, viszont kempingezés közben én mindenképp a saját SIM kártyát javasolnám, hiszen sokkal kényelmesebb, mint az ingyenes internet után való vadászat. Én úgy gondolom, hogy ezt a pár extra dollárt mindenképp megéri. Ha nem is mindenkinek, de legalább egy embernek a csoportból legyen mobilinternete. 

4. Kmart 

Ausztrália legolcsóbb, IKEA szerű áruháza, ahol a konyhai felszereléstől kedve a ruházaton és a játékokon át a kempingfelszerelésig mindent megtalálunk hihetetlen kedvező áron. Az utazás előtti bevásárlást itt érdemes elvégezni. 


5. Ingyenes BBQ helyek 

Ha már elég volt az unalmas kemping kajából és sütnél egy jó steaket, esetleg egy kolbászt, akkor vagy a kempingben érdeklődj, hogy rendelkeznek-e tűzifával vagy nyilvános konyhával, vagy pedig az alábbi oldalt érdemes elmenteni a könyvjelzők közé, ami kilistázza a legközelebbi ingyenes bbq helyeket. http://www.meatinapark.com.au/ 

Mi a hátránya a kempingezésnek? 

Az olcsó kempingezésnek azért bizonyos kényelmi hátulütői is vannak, hiszen az ingyenes kempinghelyeken általában nincs zuhanyzó és áram. Mi ezt úgy oldottuk meg, hogy kombináltuk az ingyenes és a fizetős helyeket. Pár napot kibírtunk zuhanyzás nélkül, a telefonokat pedig az autóban vagy powerbankról töltöttük. 

kaja nem maradhat elől, mert reggelre az oposszum eltünteti

Költségeink megoszlása 

1. Autó díja: 75 aud – ezt Nadiának kellett fizetni, aki a saját autóját Melbourne-ből komppal hozta át Tasmaniába, tulajdonképpen a kompdíjat osztottuk 4 felé. 
2. benzin: 76 aud 
3. játék kártya: 3,65 aud (csak hogy ne unatkozzunk ) 
4. étkészlet: 1 aud – Kmartból 
5. élelmiszer: 65,84 aud 
6. kávé: 2,5 aud 
7. kozmetikum: 7,5 aud 
8. nemzetipark belépő: 15 aud 
9. sátor, hálózsák: 30 aud 
10. kemping díj: 13,5 aud 

Összesen: 289,99 aud / 10 = 28,99 aud/nap ~ 5800 Ft/nap/fő

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.