Booking.com

2019. szeptember 24.

71. nap: Magyarország, a rózsák földje

2017. február 2. 

Mára négy rövid történetet hoztam. Az első arról szól, hogy mi jut először eszébe a vietnamiaknak Magyarországról, a második egy kis érdekesség Mui Ne közeléből, a harmadik a hogyan lehet finanszírozni egy hosszú utazást második felvonása, a negyedik pedig arról szól, miért nem jó előre ítélkezni.

Akárhányszor mondom a vietnamiaknak, hogy magyar vagyok, legelőször az jut eszükbe, hogy Magyarország a rózsák földje. Ezt még az iskolában, egy versből tanultál. Fiatalok, idősebbek, mindenki ismeri. Amikor elmondom nekik, hogy szerintem Magyarország elsősorban nem a rózsákról híres, akkor mindig megkérdezik, hogy de akkor nincsenek is nálatok szép rózsák? Végül is, de. Vannak. Ma viszont olyat hallottam, amit előtte még soha. Egy saigoni fiatal lány szerint Magyarország a söreiről híres, és még itt Mui Ne-ben is lehet kapni nagyon finom, magyar barna söröket.

Mivel Vietnam egy eléggé hosszú ország, ezért ha keresztülutazunk rajta, akkor több féle klímával is találkozhatunk. Pár hete még majd’ megfagytam Sapaban, folyamatosan esett az eső Hanoiban, Hue-ban beléptem a kellemes tavaszba, majd nemrég újra megérkeztem a nyárba. Mui Ne közelében még sivatagra emlékeztető homokdűnéket is találunk, ahol akár a szánkózáshoz hasonlóan le is csúszhatunk a lejtőkön.

A szállásomon találkoztam egy horvát sráccal, aki szabadúszó webfejlesztőként dolgozik. Most kezdte még csak el ezt az életformát, de az a terve, hogy 3 hónapot utazik, majd 1 hónapot folyamatosan dolgozik. Partnerei amerikaiak, így egy hónap munkával összeszedett pénzből vígan elvan DK-Ázsiában 3 hónapon keresztül. Kérdeztem tőle, hogy mégis hogyan találta meg ezeket az amerikai partnereket, de a kérdésemre csak azt a választ kaptam, hogy ez titok.

A szálláson egy holland párral is találkoztam, akik miután megtudták, hogy magyar vagyok, azt kérdezték, hogy pontosan merről származom Magyarországról. Erre a kérdésre mindig azt szoktam mondani, hogy nem Budapestről, mivel valószínűleg úgyis csak a fővárosunkat tudják beazonosítani a térképen. Néha még annyit hozzáteszek, hogy 60 km-re nyugati irányba Budapesttől. Nem kellett volna ítélkeznem, mert kiderült, hogy a srác egyik rokona miután nyugdíjba vonult, vásárolt egy házat a Balaton déli oldalán, ahol már életvitelszerűen lakik. A pár szeretne csinálni nyáron egy Bécs-Pozsony-Budapest-Balaton biciklitúrát, aminek az útvonala pont keresztülhalad azon a településen, ahonnan származom. Akit érdekelnek az Európát behálózó bicikli utak, az az alábbi térképen tud nézelődni, tájékozódni: www.eurovelo.org Az említett holland pár előző évben a Rajna mentén tekert, ami szerintük gyönyörű és az út nagyon jól kiépített.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.