Booking.com

2016. november 10.

Külföldön dolgozol és pénzt küldenél haza, de magasak a banki költségek? Így kerüld ki őket!

Ha külföldön dolgozol, akkor nagy valószínűséggel elér majd téged is az a probléma, hogy haza utalnál valamekkora összeget, de a bank horror költségeket számít fel a nemzetközi pénzmozgásért. 

Nem gond, hiszen van alternatíva, mégpedig a TransferWise. Kipróbáltam és működik. 


Az én helyzetem:

Csehországi bankban (Equa bank) vezetett cseh koronás és eurós számla, illetve egy magyar bankban (Erste bank) vezetett forint számla. 

A cseh eurós számlámról szerettem volna 200 eurót átutalni a magyar forintos számlámra. Ha ezt a bankok között oldom meg, akkor először is megterhel a cseh bankom az utalásért, majd pedig a magyar bankom is levesz egy kis összeget, hiszen különböző valutát kell jóváírnia. Ez az utalás körülbelül 3-5 ezer Ft-omba került volna. Ezt a pénzt másra is el tudnám költeni, úgyhogy inkább más lehetőséget választottam, ez pedig a már említett TransferWise

A TransferWise egy olyan pénzügyi szolgáltatás, mely kedvező bankközi árfolyamot használ és csak egy minimális kezelési költséget számít fel az utalásért. A különböző valutákat így nem a bankunk, hanem egy közvetítő intézmény váltja, aki már abba a pénznembe küldi tovább az összeget a banknak, amit kiválasztottunk. 

Hogy is működik ez a gyakorlatban?

1. A Transferwise oldalán csinálnunk kell egy regisztrációt, amit akár a Facebook fiókunkkal is megtehetünk, majd kattintsunk a jobb felső sarokban lévő utalás indítása menüpontra. 

2. Jelöljük be, hogy mekkora összeget akarunk küldeni és az milyen pénznemben van jelenleg. Ez után jelöljük ki, hogy milyen pénznemben szeretnénk ezt az összeget megkapni, majd a rendszer automatikusan kiszámolja, hogy mekkora összeg fog érkezni a célszámlára. Az itt látott összegből már levonásra kerül a kezelési költség, tehát ezt biztos, hogy megkapjuk. 

3. Írjuk be a számlaszámunk IBAN számát, ahova küldeni szeretnénk a pénzt. 

4. Fizessük ki a külföldi bankkártyánkkal az összeget a TransferWise-nak. 

5. Várjunk 1-2 napot és a pénz átkerül a számlánkra. 


Az utalás képekben

A küldő banknál egy sima kártyás fizetés (díjtalan)


A fogadó banknál egy sima Ft-os jóváírás (díjtalan)


Aznapi árfolyam (2016.11.09) - 200 euró = 61.120 Ft


Kezelési költség: 61.120-60.718= 402 Ft ~ 1,39 eur

A fenti lehetőség akkor is alkalmazható, ha külföldre kell utalnod. Ebben az esetben a Ft-os bankkártyádról fogod kifizetni a pénzt és meg kell adnod a címzett IBAN kódját és a küldeni kívánt pénznemet.

A blog egyik követője ajánlotta a MoneyGram szolgáltatását. Utánajártam az ő költségeiknek is, mely a lenti képen látható. Míg a TransferWise-tól 60.718 Ft-ot kaptam, addig a MoneyGram csak 57.636 Ft-ot küldött volna.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!