Booking.com

2016. szeptember 15.

Egynapos kirándulás ötletek Prágából

Ha már mindent megnéztél Prágában, amit szerettél volna, de még van 1-2 napod a hazautazásig, akkor az alábbi egynapos kirándulás lehetőségeket ajánlom. 

1, Pruhonice

A Pruhonice kastély csak pár km-re fekszik Prágától, amely az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. A kastély körül egy hatalmas park terül el, melyben különböző túraútvonalakon lehet végigsétálni. A leghosszabb táv 10 km-es, de ha ezt túl soknak találnád, akkor ennél kisebb túrára is van lehetőség. Túracipőre nincs szükség csak egy zárt sportcipőre, hiszen az út mindenhol karban van tartva. Elvileg a környék tavasszal a legszebb, amikor virágoznak a fák. Én nyár végén jártam ott, de akkor is gyönyörű volt. Szerintem minden évszaknak megvan a maga szépsége, így Pruhonice bármikor tökéletes célpont lehet. 


Eljutási lehetőség Prágából: 
1, piros metró (C-vonal) Opatov megállóig Háje irányába
2, Opatovtól 363 vagy 385-ös busz
A menetrendet én a Google mapsről néztem ki, így tájékozódásként ezt az oldalt ajánlom, de érdemes ránézni a http://spojeni.dpp.cz/ConnForm.aspx?cl=E5 oldalra is, hiszen itt is megtalálható a pontos menetrend ha beírod a prágai kiindulópontot, célpontnak pedig Pruhonicet. Az oldal a jegyárat is kiadja és azt is, hogy melyik zónára érvényes jegyet kell megvásárolni. A jegyet érdemes egyben az egész útra váltani, így olcsóbb, mint külön-külön. 


2, Karlstejn

Karlstejn várát IV. Károly német-római császár alapította, hogy itt tárolhassa a királyi relikviákat és a koronázási ékszereket. Habár nekem nem fért bele az anyagiakba a belépőjegy vásárlás, de elvileg érdemes bemenni, mivel szép, 14. századi falfestményeket lehet a kastélyban megtekinteni. Én ősszel jártam itt, akkor gyönyörű színekbe öltözik a vár körüli erdő, de az év minden szakaszában érdemes lehet felkeresni. 


Eljutási lehetőség Prágából: 
vonattal a fő állomásról (Praha Hlavní Nádraží - piros metró) vagy Smíchov (sárga metró)
Menetrend információhttps://www.cd.cz/en/

Tipp: Ha ketten utaztok, akkor érdemes egybe kérni a jegyet, mivel a cseh vonatokon már 2 fő esetén is csoportos kedvezmény jár.


3, Konopiste

Aki szereti a kastélyokat és a hatalmas kerteket, annak Konopistét is csak ajánlani tudom. A monarchia alatt a kastély Ferenc Ferdinánd nyári rezidenciájaként szolgált. Itt is jókat lehet sétálni, illetve meg lehet nézni Ferenc Ferdinánd vadásztrófeáit illetve műkincsgyűjteményét. A kastély mellett még egy medve is lakik. Én télen a legnagyobb hóban jártam itt. Habár a táj gyönyörű volt, de nem a legideálisabb alkalom a túrázásra.

Információ a belépőjegyről (több útvonal közül lehet választani:

Eljutási lehetőség Prágából: 
vonattal a fő állomásról (Praha Hlavní Nádraží - piros metró) 
Menetrend információhttps://www.cd.cz/en/

Tipp: Szintén érdemes odafigyelni a csoportos kedvezményre.


4, Kutna Hora

Kutna Hora szintén szerepel az UNESCO világörökség listáján. Én két látványosságért kerestem föl a várost, a gyönyörű, gótikus stílusú Szent Borbála katedrális és a Sedleci osszárium miatt. Az osszárium eléggé morbid. A 14. században a pestisjárvány miatt rengetegen  haltak meg a környéken, ezért betelt a templom melletti temető. A 18. században megkértek egy fafaragót, hogy rendezze a csontokat, ő pedig díszítést csinált belőlük.

Kutna Hora története bővebben: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kutn%C3%A1_Hora
A csontváz templom története bővebben: https://hu.wikipedia.org/wiki/Sedleci_ossz%C3%A1rium

Eljutási lehetőség Prágából: 
vonattal a fő állomásról (Praha Hlavní Nádraží - piros metró) 
Menetrend információhttps://www.cd.cz/en/

Tipp: Szintén érdemes odafigyelni a csoportos kedvezményre.


5, Teletín - Vyhlídka Máj

A Vyhlídka Máj egy gyönyörű kilátópont, ahonnan eszméletlen panoráma nyílik a kanyargós Moldvára. Nekem már az oda tartó buszút is nagyon tetszett, végig hangulatos településeken mentünk keresztül. A folyót pedig gyönyörű sziklák határolják. Ha lett volna pénzem, nagyon szívesen hajókáztam volna a környéken. Akinek esetleg belefér, az nézzen rá az alábbi oldalra. Végül is nem olyan drága, de én épp nagy pénzgyűjtésben voltam.  

Eljutási lehetőség Prágából:
1, sárga metró Smíchov vonatállomásig
2, 390-es busz Štěchovice-ig (ugyanott kell átszállni, mint ahol letett a busz)
3, 438-as busz Krňany,Teletín-ig (innentől pedig már csak követni kell a tömeget - a buszállomástól egy kicsit visszafele kell sétálni, majd be az erdőbe balra - innen csak kb 1 km-t kell gyalogolni.)

A menetrendet én a Google mapsről néztem ki, így tájékozódásnak ezt ajánlom, de érdemes ránézni a http://spojeni.dpp.cz/ConnForm.aspx?cl=E5 oldalra is, hiszen itt is megtalálható a pontos menetrend ha beírod a prágai kiindulópontot, célpontnak pedig Teletínt. Az oldal a jegyárat is kiadja és azt is, hogy melyik zónára érvényes jegyet kell megvásárolni. A jegyet érdemes egyben az egész útra váltani, így olcsóbb, mint külön-külön. 


Én csak erre az 5 helyre mentem el, de ha több időd lenne, akkor az alábbi településeket is érdemes egynapos kirándulás keretei között felkeresni:
  • Svaty Jan pod Skalou
  • Kost vára
  • Kokorin vára
  • Cesky Sternberk kastély
  • Krivoklat kastély
  • Melnik
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!