Booking.com

2014. január 5.

Erasmus előkészületek, első napok Sienában

Ezt a bejegyzést már Olaszországból írom, ahol Erasmus programmal fogok eltölteni egy fél évet. Először egy úgynevezett Erasmus intenzív nyelvtanfolyamon veszek részt január 7-31-ig az Universitá per Stranieri di Siena szervezésével, majd 5 hónapot töltök el Anconában, ahol az Universitá Politecnica delle Marche gazdasági karán folytatom tanulmányaimat. 

Az előkészületek

Érdekes történet, hogy hogy is kerültem ide. 2013 elején szerettem volna Erasmusra menni Szlovéniába, de az a jelentkezés nem jött össze. Akkoriban ez miatt nagyon magam alatt voltam, de már utólag visszagondolva örülök neki, hogy így történt. Utána úgy döntöttem, hogy inkább a munkára fektetem a hangsúlyt és majd a saját pénzemből utazgatok. Ez így is lett, dolgoztam közbe utazgattam, majd egyszer csak kaptam egy levelet az egyetemtől, hogy a jelentkezésemet befogadták az Erasmus pályázatra. Meglepődtem, mivel nem is pályáztam újra az ösztöndíjra. Felhívtam az egyetemet, hogy ez hogy is történhetett és azt mondták, hogy véletlenül a keresztfélévesek előző pályázata bent ragadt a rendszerben, de lehetőségünk van eldönteni, hogy bent maradjon-e az új jelentkezési időszakra is vagy sem és az előző pontjainkat tudjuk magunkkal vinni. Én persze azt válaszoltam, hogy ha már így alakult akkor maradjon bent.

Végül a pályázatomat ekkor már pozitívan bírálták el és értesítettek, hogy ezennel megnyertem az ösztöndíjt. Viszont ekkor már úgy voltam vele, hogy már szereztem annyi önállóságot, hogy Szlovéniától messzebb menjek, ezért változtattam a desztináción, először is Görögországra, mivel az kellően messze van Magyarországtól. A görögországi válság viszont az egyetemeket is elérte, ahol folyamatosan építik le a karokat és az oktatott tantárgyakat és ez érintette azt a helyet is, ahova szerettem volna menni, ezért mást helyszínt kellett választanom.

Olaszország az egyik kedvenc országom és olaszt tanultam is már egy keveset, így ekkor egyértelmű lett, hogy Olaszországot választom. Olaszországon belül több város közül választhattam: Genova, Trieszt, Pisa, Milánó, L'Aquila, Ancona. Genovába sajnos már nem volt hely, Trieszt túl közel van, Milánó túl nagy város és nincs is ott semmi különleges, Pisa túl turisztikai, L'Aquila nem a tengerparton van, úgyhogy egyértelmű lett a választás: Ancona. 

Később lehetőség volt az Erasmus intenzív nyelvtanfolyam megpályázására is azoknak akik Olaszországba nyertek ösztöndíjat az alábbi városokba: Velence, Perugia, Siena. Ezek közül 2 helyre lehetett pályázni. Mivel Perugiába csak 3 hetes volt a tanfolyam, ezért Sienát és Velencét jelöltem meg. Velence szintén túl turisztikai, ezért Siena lett az első helyen és szerencsére ezt is megnyertem.

Aztán jött a sok idegesítő papírmunka, ami sajnos az Erasmussal jár. Jelentkezések, Learning Agreement, ösztöndíjszerződés, aláírások beszerzése, engedélyek, szállás intézése, stb. Hosszabb külföldi tartózkodás esetén érdemes olyan bankot is választani, aminek kedvező kondíciói vannak, én ezért nyitottam egy deviza számlát a CIB Banknál, hiszen az egy olasz bank és Olaszországban korlátlan számban ingyen vehetek le pénzt a számlámról. Szállásom 1 hónapig Sienába 3 másik lánnyal osztozva egy szobán egy hotelban lesz, majd Anconában kollégiumban leszek, ami úgy néz ki, mint egy apartman ház.

Az első napok

Január 2-án indultam el otthonról. A repülőjegyek ilyenkor nagyon drágák az ünnepek körül, ezért a vonatot választottam, amire Tatabányán szálltam fel, majd egy bécsi átszállás után 3-án hajnalban érkeztem Firenzébe. Tatbányán már 2-szer átpakoltam a bőröndöm, mert egy helyen elkezdett foszlani a varrás. Már kellően izgultam is. Voltam már többször külföldön, egyedül, de mégse fél évre. Szerencsére találkoztam egy öreg nénivel, aki pedig Rómába ment kirándulni, és csak beszélt beszélt én meg hallgattam és addig el is felejtettem, hogy izgulok. Viszont ő hálókocsiba ment, én pedig ülőbe, így csak a csatlakozás között tudtunk beszélgetni. Aranyos és bátor néni volt. Kb. 65 éves lehetett, mondta, de már elfelejtettem. Már tízen valahányszor járt Rómába, szinte minden évbe elmegy oda, mióta elkezdett utazgatni. Olaszország a kedvence. A férjének nem volt kedve menni és barátnőt sem tudott szerezni, így gondolta, hogy elmegy egyedül. A néni már bottal járt, nehezen mozog, de mégis belevágott, egyedül. Na, ez a nem mindegy. 

Amikor megérkeztem Firenzébe esett az eső és nem is akartam szórakozni a csomagokkal, úgyhogy egyenesen jöttem tovább busszal Sienába. Lepakoltam a cuccaimat a Hotelba, majd kimentem a városba körülnézni. Azért érkeztem hamarabb, hogy legyen időm jobban körülnézni, mivel a tanfolyam alatt már nem lesz sok szabad időnk, habár szombatonként szervezett kirándulásokon fogunk részt venni. Ezen kívül a vasárnapjaink lesznek szabadok. Siena egy középkori város Toszkána szívében, legfőbb nevezetessége a Piazza del Campo és a Duomo. A fő tér elvileg Olaszország egyik legszebb tere, amely egy kört alkot és itt rendezik meg az il Paliot, ami egy lóverseny. Szép város Siena, dimbes-dombos környéken, mediterrán, tégla házakkal, szűk kis középkori utcákkal a belvárosban. Most még a karácsonyi kivilágítás is látható. 



Mivel Toszkána legfőbb nevezetessége a vidéki táj, ezért mindenképpen szerettem volna körülnézni Siena falain is kívül. Ünnepek alatt otthon már elterveztem, hogy mikor hova fogok menni a szabadidőmben, de rájöttem, hogy ez teljesen fölösleges és nem tervek szerint fogom élni ezt a fél évet, hanem mindent úgy fogok csinálni, ahogy éppen alakul, hiszen így élvezhető a legjobban. Majd tervezgetek megint úti célokat, ha visszakerültem a körforgásba. Megérkezésem utáni nap úgy döntöttem, hogy oda megyek, ahova éppen jön busz vagy vonat. Lementem a pályaudvarra, ahova 10:40-re érkeztem majd vettem jegyet a 10:50-kor induló buszra, aminek a végállomása Montalcino volt. Kb. 1 óra buszozás után meg is érkeztem. Az a hely gyönyörű, a szépsége leírhatatlan. Sajnos az idő nem kedvezett, de a táj még így is gyönyörű volt. A kisváros egy domb tetejére van építve és a kilátás eszméletlen szép a vidékre. Először körülnéztem a városban és felmentem a várba, majd a város szélén lévő pincészetek körül sétáltam egy picit. Rengeteg farm, pincészet van arra, ahol bort is lehet vásárolni egyenesen a termelőtől továbbá több kertben láttam olajfaültetvényeket is. A messziből látszódtak az út menti kis tanyák és a magányos fák a dimbes dombos utak mentén. Gyönyörű. Nagyon örülök neki, hogy itt kötöttem ki. Nekem nagyon tetszenek az ilyen nyugis, természetközeli helyek. Heteket el tudnék ott tölteni.



Ma szintén el akartam menni valahova vidékre, de azt mondták az állomáson, hogy vasárnap nem nagyon közlekednek a buszok, az eső is elkezdett esni, így visszamentem a hotelba. Amikor visszaértem már megérkezett az egyik szobatársam, egy német lány. Kimentünk együtt sétálni a városba. Aranyos lány. Holnap alszunk, amíg fel nem kelünk aztán kedden kezdődik a tanfolyam.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Tetszett a bejegyzés? Akkor kövess a Facebookon is, hogy ne maradj le a friss bejegyzésekről.