Booking.com

2014. november 29.

Coimbra, a híres portugál egyetemi város

Az utazás előző napjáról, Portóról itt írtam.

8. nap

Mielőtt tovább indultam Coimbrába, reggel még benéztem a portói Bolhao piacra. Ha valaki szuveníreket szeretne vásárolni, akkor azt mindenképp itt tegye, mivel kedvezőbbek az árak, mint a belvárosban. Én egy kis méretű törölközőt vettem, amire Portugália jelképe, egy kakas volt felhímezve, melynek legendája így szól:
"Egy Santiago de Compostelába tartó zarándokot ártatlanul lopással vádoltak és halálra ítéltek. Amikor az elítéltet utoljára a bíró elé vezették, az éppen vacsorázni készült, és egy sült kakas volt előtte. Az elítélt azt mondta, hogy a kakas életre fog kelni és kukorékolni fog, ami az ő ártatlanságát fogja bizonyítani. A kakas csakugyan életre kelt, a zarándokot pedig szabadon engedték." Forrás: itt
A portói Bolhao piac

A piacon való nézelődés után visszasétáltam a hostelba, hogy összeszedjem a cuccaimat. Pont ott tartózkodott a hostel tulajdonosa is, aki miután megtudta, hogy honnan jöttem, elárulta, hogy Magyarországról nagyon ritkán érkeznek vendégek, eddig én vagyok a 2. vagy a 3. Ezt egyébként már más hostel tulajtól is hallottam nem olyan rég. Nálunk talán még nem olyan népszerű a hátizsákos, egyedüli utazgatás, mint a nyugat-európai fiatalok körében, viszont ez az utazás egyik legolcsóbb módja, úgyhogy aki kevés pénzből szeretne gazdálkodni, annak csak ajánlani tudom ezt a fajta utazást. 

Portóban a távolsági vonatok nem a szép csempedíszítéses Sao Bento állomásról, hanem a belvárostól kicsit távolabbi Campanha vasútállomásról indulnak, viszont metróval ezt is könnyen meg lehet közelíteni. Portugáliában egyébként a 26 éven aluliak kedvezményesen utazhatnak a vasúton. Jegyvásárlás előtt jelezni kell, ha jogosultak vagyunk a kedvezményre, mivel ezt a jegypénztáros nem fogja megkérdezni.

Coimbra Porto és Lisszabon között nagyjából fél úton helyezkedik el. A város leginkább az egyeteméről híres, mely a világ 10., illetve Portugália legrégebbi felsőoktatási intézménye. Az egyetem történelmi épületei ma a Világörökség részét képezik.

Coimrában is két fő vasútállomás van, a Coimbra B és Coimbra A. A távolsági vonatok a belvárostól távolabbi B állomásra érkeznek, ahonnan helyi busszal lehet eljutni a városba.

Megérkezés után első dolgom a hostelem (Grande Hostel de Coimbra) megkeresése volt. Mostanában ha előre foglalok szállást mindig megnézem a pontos leírást, mivel sokszor megemlítik a tömegközlekedéssel való eljutási lehetőségeket is. 

A város felfedezését az egyetemi botanikus kerttel kezdtem, ami hatalmas területen helyezkedik el és rengeteg féle egzotikus növénynek ad helyet. Van például egy bambuszerdő is. Már bent voltam a park sűrűjében, amikor nem is tudom hogyan, de rákeveredtem egy kisebb ösvényre. Gondoltam hátha így nem kell ugyanazon az úton visszamennem és majd csak kiérek valahova. Végül kiderült, hogy egy, a látogatók elől elzárt részre keveredtem, ahonnan csak a kulccsal rendelkező oktatók tudnak ki- és belépni. Szerencsémre pont ott járt pár egyetemi oktató, akik kinyitották nekem az ajtót. Az igaz, hogy letértem a fő útról, de egyébként semmi sem jelezte, hogy nem lehet arra tovább menni. Az oktatók viszont rendesek voltak, az egyik nő még tanácsokat is adott, hogy mit érdemes még megnézni itt a közelben (Conimbrigát ajánlotta, habár sajnos nem volt időm oda elmenni, majd legközelebb) és még egy olcsó egyetemi éttermet is javasolt, ahonnan szép kilátás nyílik a Mondego folyóra.

Coimbra botanikus kertje

Megfogadtam a tanácsot, úgyhogy az egyetemi épületek felkeresése előtt beültem egy ebédre a Café Couraça-ba. A kilátásra nem lehet panasz és az ár is kedvező volt, egy ebédet 5 euróért adtak. Arról viszont fogalmam sincs, hogy vajon mit ettem. Vörös húsnak nézett ki, de szerintem inkább valami hal féleség lehetett, mivel mintha pikkelyek is lettek volna rajta.

Se a kilátásra, se az ételre nem lehet panasz, habár adhattak volna egy kicsit nagyobb adagot is.

Ebéd után jöhetett is az egyetem történelmi épületeinek, a könyvtár, a palota és annak díszterme és a Szent-Mihály kápolna megtekintése. Sajnos fényképeket belülről nem lehetett készíteni, viszont a google-ben itt megnézhető a könyvtár, itt a díszterem, itt pedig a kápolna.

A könyvtárba csak kísérettel engednek be egy meghatározott létszámú látogatói csoportot.  Az ott dolgozó lánytól nagyon érdekes infókat tudhattunk meg, mint például azt, hogy a könyvekre a páratartalom mellett a rovarok jelentik a legfőbb veszélyt, amire viszont van egy vegyszermentes, természetes megoldás, mégpedig a denevérek, akik a bejárat fölötti kis ablakokon keresztül járnak be lakomázni esténként az épületbe.

A kápolnában leginkább a gyönyörűen díszített orgona tetszett, a palotában pedig a hatalmas díszterem.

Az egyetem történelmi épületei, bal oldali képeken a könyvtár, jobb felső képen pedig a palota bejárata.

Felső képeken a palotából nyíló panoráma, alsó képeken pedig az egyetem egyik belső tere.

Az egyetem után sétálgattam még egy kicsit a városban is, megnéztem a régi és az új katedrálist, tereket, templomokat és még egy utcára lettem figyelmes, ami érdekes hímzésekkel volt feldíszítve.

Jobb felső és bal alsó képen a régi katedrális épülete látható.

Nagyon jól néznek ki ezek a hímzések Coimbra utcáin

A városháza mellett található Igreja de Santa Cruz templom kívülről és belülről is nagyon szép

Coimbra nagyon hangulatos kisváros

Este a hostelban az út hátralévő részének megtervezésével foglalkoztam. Ekkor tudatosult bennem, hogy annyi mindent megnéznék még itt Portugáliában, viszont 1,5 hét múlva nekem már több száz km-rel arrébb, Malagában kell lennem. Miközben a hosteles srác segítségét kértem a tervezgetéshez, odaszólt egy másik srác, hogy ő pont az ellenkező irányból, Algarve felől jött Coimbrába, ahol neki Sagres tetszett a leginkább. Később kiderült, hogy ő Izraelből származik és a papája egyébként magyar volt.

Végül a következő 3 éjszakára Lisszabonban foglaltam szállást és úgy döntöttem, hogy nem fogom végig rohanni az utolsó hetet, hanem egy kicsit lelassulok, mert már kezdek fáradni.

Hasznos linkek:

Portugál vasutak honlapja: https://www.cp.pt/passageiros/en/
Coimbrai egyetem honlapja (belépőjegy árak, egyéb infók) itt
Szállásom Coimbrában: http://www.grandehostelcoimbra.com/Descricao.html
A Café Couraca pontos elhelyezkedése google térképen itt

Aznapi költéseim:
  • szuvenír a piacról 1,5 euró
  • Portó metró jegy 1,2 euró
  • vonatjegy Coimbrába 10 euró
  • ásványvíz 0,12 euró
  • helyi buszjegy Coimbrában 1,6 euró
  • bio süti a botanikuskertből 1,25 euró
  • ebéd 5,25 euró
  • kávé + süti 1,6 euró
  • belépő az egyetem épületébe 5,5 euró
  • kaja 1,2 euró
  • szállás Coimbrában 12,32 euró
  • lisszaboni szállás foglalási díj 3,96 euró

Az utazási beszámoló Lisszabonról itt folytatódik.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!