Booking.com

2014. október 22.

Mostar és Dubrovnik

22. nap

Mivel csak kora délután ment a buszom Dubrovnikba, ezért délelőtt volt még időm kicsit jobban körül nézni Mostar történelmi belvárosában és bemenni a nevezetességekbe. Először is a Karađoz bég dzsámiját néztem meg belülről. Elég kevés apróm volt már, pár horvát kuna meg pár bosnyák márka, ami nem volt elég a belépőre, a többi pénzem pedig papír euró volt. Habár Mostárban szinte mindenhol elfogadnak eurót is, de nem is értem honnan jött a gondolat, hogy megkérdezzem a belépőjegyszedő srácot, hogy bemehetnék-e annyiért amennyi apróm van, erre a srác azt válaszolta, hogy persze.

Az a pénz egy kicsit volt kevesebb, mint amennyit a mecsetért kell fizetni, a minaret plusz 1 euró körül lehetett. Belül nem volt senki, aki ellenőrizte volna, hogy hova mehetek és hova nem, úgyhogy végül fölmentem a minaretbe is. A kilátás gyönyörű volt a hídra. Eléggé szégyelltem magam ezek után, hogy kevesebbért bekéreckedek, aztán még a minaretbe is fölmegyek, úgyhogy próbáltam gyors kiiszkolni, de amikor kijöttem a srác utánam szólt, hogy még az udvart nem néztem meg...Na mondom ez már szégyen, mindjárt elsüllyedek. Kíváncsi lennék egyébként, hogy ilyen story megtörténhetne-e például egy katolikus katedrálisban is.


Utána átsétáltam a török házba, ahol már euróval fizettem a belépőt, ami azt hiszem 2 euró volt.


Végül elmentem a buszvégre, és elutaztam Dubrovnikba 3 országhatáron keresztül. Érdekes, hogy az a kis beékelődés Boszniához tartozik, de legalább nekik is van tengerpartjuk.


Dubrovnikról azt kell tudni, hogy nagyon nagyon nagyon drága. Nem foglaltam előre szállást, gondoltam majd valami lesz, max dekkolok egy éjszakát a buszvégen, de hogy én 40-50 eurót nem adok ki egy több ágyas hostel szállásért az tuti. Végül szerencsém volt, mert a helyi apartman tulajok kint ácsorognak a buszvégen az újonnan érkezett turistákra várva és leszólítanak mindenkit, hogy van-e már szállása. Végül sikerült lealkudnom egy külön szobát, amit megkaptam 20 euróért. Ez elég jó deal volt. Egyébként Splitben is nagyon sok ilyen idős ember van, akik szállást kínálnak, úgyhogy nem biztos, hogy mindig azzal járunk a legjobban, ha előre lefoglalunk meg eltervezünk mindent. 


Este kimentem még a városba körülnézni, de még ott is megy a nagy lehúzás. 100 kuna felmenni a város falra! Az kb. 4300 Ft...elhiszem, hogy különleges meg minden, de azért ez mégiscsak durva. Ugyanennyibe került a felvonó is a hegyre, ahonnan szép panoráma nyílik a városra, úgyhogy inkább azt választottam. A látvány  és a város nagyon szép, nincs kétség, de kicsit lehúzta a hangulatom, hogy ilyen drága minden és még a kulturális dolgokat se engedhetem meg itt magamnak, de ez van, majd ha sok pénzem lesz visszamegyek és felmegyek a városfalra is. 




Aznapi költéseim: 
  • kb. 2 eur belépő mecsetbe
  • 5 eur papucs
  • 2 eur belépő a török házba
  • 150 kuna szállás Dubrovnikban ~ 21,42 eur
  • 24 kuna helyi buszjegy Dubrovnikban ~ 3,42 eur
  • 100 kuna felvonó ~ 14,28 eur
  • 10 kuna fagyi ~ 1,42 eur
  • 6,5 kuna kaja ~ 0,92 eur
  • 22,8 kuna képeslap + bélyeg ~ 3,25 eur

8 nap Horvátország (Split, Trogir, Sibenik, Krka NP, Korcula, Dubrovnik) + Mostar és környéke 
összesen: 338,71 eur ~ 42,34 eur/nap

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tetszett a bejegyzés? Akkor kövess a Facebookon is, hogy ne maradj le a friss bejegyzésekről.