Booking.com

2014. március 2.

Erasmus tanulmányok

Elkezdődött az oktatás az anconai Universitá Politecnica delle Marchen, így ezennel vége van a nem kell csinálni semmit időszaknak. Elkezdődött a valódi Erasmus élet. Véleményem szerint az Erasmus alatt az alábbiak történnek:

1. egyetemre járás / tanulás

Az Erasmus lényege a külföldi egyetemen történő áthallgatás. Az időszak hossza változó, én 5 hónapra nyertem el a pályázatot. 5 tantárgyam lesz a félév során, 4 angol nyelven; international banking, lab of international markets analysis, laboratory (economics and business) és economics of taxation továbbá egy olasz nyelvtanfolyam. Sajnos az ösztöndíj nem jogosít fel az otthoni tanulmányok figyelmen kívül hagyására, ezért a szakdolgozatommal és másik 3 otthoni tantárggyal is foglalkoznom kell. Ebből következik, hogy egy Erasmus félév két vizsgaidőszakot is maga után von, egyet a külföldi egyetemen, majd egy másikat az otthoni egyetemen, ezért úgy kell összeállítani a kinti órarendet, hogy az összhangban legyen az egyéb más kötelezettségekkel is. 


2. papírmunka

Az Erasmus ösztöndíj rengeteg papírmunkával jár. Ha már külföldön tartózkodunk, akkor a javán valószínűleg túl vagyunk, de még mindig tud újat mutatni a bürokratikus rendszer. Beiratkozás utáni igazolás beszerzése, tanulmányi programon való módosítások ügyintézése (aláírások begyűjtése a külföldi Erasmus koordinátortól, külföldi tanszékvezetőtől, otthoni tanszékvezetőtől és az otthoni Erasmus koordinátortól), külföldi egyetem igazolványainak, kártyáinak beszerzése, majd a projekt végén a vizsgákról való igazolások beszerzése. A legnehezebb az órarend összeállítása. Az ösztöndíj elején még otthonról, a külföldi egyetem által biztosított tanórák közül kell választanunk, melyet a már említett 4 személlyel kell jóváhagyatni. Megérkezésünkkor derül ki a konkrét órarend. Ilyenkor érhetnek a meglepetések; tantárgyak időpontbeli ütközése, egyéni programjaink miatt nem tudjuk látogatni az órákat, melyek nehézségeket okozhatnak a vizsga során, stb. Sajnos ez engem is érintett, így a végleges tanulmányi programom összeállítása után most az aláírások összegyűjtése következik. 

3. közös programok 

Az Erasmus alatt nem lehet unatkozni. A helyi diákokból álló, külföldi diákokkal foglalkozó szervezet, az ESN is szervez különböző eseményeket nekünk, de ezen felül egyéni programokat is kitalálunk magunknak. Nagyon sok spanyol diák, pár orosz, lengyel, máltai és rajtam kívül még 3 másik magyar; Hanna, Pisti és Krisztián is itt tölti az ösztöndíját.

- Az ESN által minden csütörtök este tandem meetingen veszünk részt, melyen lehetőség nyílik az idegen nyelvek gyakorlására. Mindenkinek jeleznie kell, hogy mi az anyanyelve és milyen idegennyelven szeretne tanulni, majd ezek alapján a szervezők különböző csoportokat alakítanak ki. Ez általában egy játékos, beszélgetős, eszegetős, iszogatós est.

- ESN-es szervezett kirándulások

Február 23-án a fanoi karneválon vettünk részt, amely az egyik leghíresebb és legrégibb Olaszországban. Nem olyan, mint a velencei, ahol elegáns kosztümökben vonulnak fel, hanem inkább viccesebb, felszabadultabb, továbbá a felvonulók csokikat, cukrokat dobálnak a közönségnek. A karnevál vicces jelképe a kifordított esernyő, amivel nagyobb mennyiségben gyűjthetőek az édességek. 



- közös főzések

- bulik: Anconában csak egy klub van, a Sui, ezért nincs nagy lehetőség a választásra, de előtte házibulik és alapoziamok (alapozás + olasz T1 rag: iamo) szoktak lenni.

- kirándulások. Február 26-án Hannával elmentünk megnézni Maceratát és Montecassianót. 

Macerata, kb. 43.000 fős város, az azonos nevű megye székhelye. Épp akkor volt piacnap, ezért minden tér teli volt árusokkal. Érdekes, hogy Olaszországban a piacon többnyire kínai és olasz ruhákat és egyéb kiegészítőket lehet vásárolni, nem őstermelőktől származó élelmiszereket. Sétáltunk a városban, megnéztük a templomokat és az egyetemi épületeket. A lakóházak nagyon hasonlítanak a Toszkánában látottakhoz. Azt vettük még észre, hogy az emberek teljesen másak, mint Anconában. Anconában minden féle nemzet, öltözködési stílus megtalálható, míg ebben a kisvárosban valahogy rendezettebbek voltak az emberek. Bementünk a Sferisterioba, ami egy nyitott nyári színház, viszont nem csak színdarabok, hanem koncertek színtere is. A jegyárak a megszokotthoz hasonlóan alakulnak, a legdrágábbak a színpad előtti székek, míg a legolcsóbbak a páholyok feletti álló jegyek. A színpadot minden évben felújítják a szezon előtt. Ezen felül megnéztük még a városi könyvtárat is, ami az 1700-as évek végén alapult. Minden féle tudományos könyv illetve kódex megtalálható itt, illetve a bútorok III. Napóleon császáré voltak. 



Macerata városi könyvtár
Montecassiano, egy pici falu Maceratától nem messze. Marche régióra is jellemzőek a városfallal körülvett kis, dombtetőre épített települések. Nekem nagyon tetszett, nagyon hangulatos kis falucska és a táj is nagyon szép. Látni az olajfákkal körülvett farmokat és a zöld mezőt. A házak szintén festetlenek, mint Toszkánában.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tetszett a bejegyzés? Akkor kövess a Facebookon is, hogy ne maradj le a friss bejegyzésekről.