Booking.com

2015. július 12.

Mennyi időt érdemes eltölteni egy szigeten?

Szigetekre utazni nagyon nagy kaland, főleg nekünk magyaroknak, viszont a szigetek utazás tervezés szempontjából nagyon becsapósak tudnak lenni. Valahogy nagyon nehéz előre felmérni, hogy vajon hány napot érdemes eltölteni egy szigeten. Becsapós, mivel azt hinnéd, hogy jaj ez csak egy sziget, 1-2 nap bőven elég lehet, de aztán a végén kiderül, hogy mégsem. 

Habár én sokszor utazok csak úgy kötött terv nélkül, de rá kellett jönnöm, hogy ez a szigeteken nem működik, hiszen van, amikor repülőjegyet kell foglalni, azt pedig ugye már az utazás előtt el kell intézni.

Az alábbi bejegyzésben összeszedtem az összes szigetet, ahol eddig jártam már és a végén megpróbálok következtetni, hogy vajon hogyan lehet eldönteni, hogy mennyi időre tervezzük az utazásunkat. 


Caprin kétszer is jártam már és mind a kétszer csak egy napos kirándulás keretei között kerestem fel a szigetet, tehát az éjszakát nem ott töltöttem. 

A legolcsóbb, ezáltal a leglassabb hajó 1 óra 20 perc alatt teszi meg a Nápoly és Capri közötti távolságot.

A sziget területe 10,4 km2.

1 nap alatt szerintem nagyjából minden érdekességet meg lehet nézni.Szicília nem csak Olaszország, de az egész Mediterrán térség legnagyobb szigete. 

Szicíliába repülővel érkeztem és 12 napot töltöttem el ott. Egyik barátnőm megkérdezte, hogy ennyi idő nem túl sok-e egy szigetre. 

Na jöjjön egy-két számadat, ami szerintem már elárulja a kérdésre a választ. 

A sziget területe 25460 km2, 5 millió lakossal, tehát területileg nagyjából 3,5 Szicília férne el Magyarországon, lakosai alapján pedig egy fél Magyarországot tesz ki. 

Habár nagyon sok nevezetességet meg lehet nézni 12 nap alatt, viszont én közel sem láttam mindent.


3, Ischia (kiejtve Iszkia, nem Issia)

Szintén egy olasz sziget, Nápolytól nem messze. 

Caprihoz hasonlóan ezt a szigetet szintén csak egy napos kirándulás keretei között kerestem föl , szintén Nápolyból. 

A sziget területe 46,3 km2.

1 nap nem volt elég.Zlarin egy nagyon nyugis sziget Horvátországban, Sibeniktől nem messze. 

Ezt a szigetet is egy napos kirándulásként kerestem föl és már elég későn indultam, így csak pár, pontosabban 3 órát tudtam ott eltölteni. 

A sziget területe 8,19 km2

3 óra csak egy kis strandolásra és sétára elég. Én egy kicsit szerettem volna túrázni is, de ez már nem fért bele. Egy fél nap nagyjából elég lehet erre a szigetre.Szintén Horvátország. 2 teljes napot illetve 2 éjszakát töltöttem el ezen a gyönyörű horvát szigeten. 

A sziget területe 279 km2.

2 nap szerintem nem volt elég.


6, Sao Miguel

Sao Miguel a Portugáliához tartozó Azori-szigetek legnagyobb szigete.

Itt 4 napot, 3 éjszakát töltöttem el. 

A sziget területe 744,6 km2. 

Habár viszonylag elég sok helyre sikerült eljutnom, de azt határozottan kijelenthetem, hogy ide 4 nap nagyon kevés.


7, Mykonos

Ha valaki a görög kultúrára kíváncsi, akkor annak nem ezt a szigetet ajánlanám, de mindegy is ez már egy másik történet (majd leírom ezt is).

Én 2 éjszakát töltöttem el itt.

A sziget területe 105,2 km2.

Biztos lett volna még itt is mit megnéznem, de mondjuk nekem már elment tőle a kedvem, úgyhogy ennyi idő épp elég is volt.


8, Aegina

Görög sziget Athéntól nem olyan messze.

Egy napos kirándulásként kerestem föl.

Területe 87, 4 km2

Én itt már nagyon fáradt voltam, úgyhogy nem volt energiám a megszokott utazási tempóra, de egyébként 1-2 nap biztos elég lehet.


Mi a következtetés?

Egy szigetre utazás esetén mindenképp nézzük meg, hogy mennyi a sziget területe, mert ez már nagyon sok mindent elárul és megkönnyíti az utazás előtti tervezést:

  • Kb. 10 km2 területű szigetre elég lehet 1 nap
  • 50 km2 területű szigetre már lehet, hogy nem elég az 1 nap.
  • 100 km2 felett már szinte elég valószínű, hogy nem elég 1 nap.
  • 200-1000km2 területű szigetek esetén talán úgy lehet kiindulni, hogy a sziget területét elosztjuk 100-zal és hellyel-közzel annyi nap elég lehet. Pl. Sao Miguel esetén 744,6/100=7,44 nap, úgyhogy mondjuk 6-7 napra lehet tervezni.
  • Több, mint 1000 km2 területű sziget esetén már nehezedik az ügy. Nyilván az utazásra szánt időnk és pénzünk is véges, de ha már ilyen nagy szigetre megy az ember, akkor minimum 1 hetet szerintem érdemes rászánni.
  • Egy olyan hatalmas szigeten, mint pl. Szicília, akár egy hónapot is el lehetne tölteni úgy, hogy minden nap valami újat néz meg az ember.
Érdekességképpen ha átböngésznéd, hogy melyek a világ legnagyobb szigetei, akkor azt ezen a linken megteheted. 

Szicília egyébként a 45. helyezést érte el, a legnagyobb sziget pedig Grönland. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Te melyik szigeten jártál már és mennyi időt töltöttél ott el? Elég volt annyi idő?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!