Booking.com

2015. február 23.

Utazó vagy Turista?

Ne legyél turista, inkább viselkedj úgy, mint egy utazó - sokszor hallani ezt a kijelentést. De vajon mi a különbség e két fogalom között? Mitől lesz a turista turista, az utazó pedig utazó? Nézzük meg a "hivatalos álláspontot", majd utána pedig elmondom én is a véleményem, hogy egyet értek-e ezzel vagy sem.

Az utazó

Azt szokták mondani, hogy egy utazó nyitott az új dolgokra, keresi a felfedezetlen helyeit a világnak, új emberekkel találkozik, amennyire csak lehet meg szeretné ismerni a helyi kultúrát és többnyire alacsony költségvetéssel utazik. 

Hostelekben, airbnb-n vagy Couchsurfingen keresztül szervezi a szállását és igyekszik azt enni, amit a helyiek.

Az utazó nem szeret mindent előre eltervezni, hanem inkább a spontaneitást preferálja. Még véletlenül sem készül föl a kötelező látványosságokból, hanem arra megy, amerre épp a kedve tartja.

Utazásának célja nem feltétlenül a pihenés vagy a relaxáló nyaralás, hanem az új ismeretek, tapasztalatok szerzése és a világ megismerése. 

Ismertetőjegye a hátizsák.

Kép forrása: www.allghostthemes.com

A turista

A turista ezzel szemben leginkább csoportos all inclusive utazásokra fizet be a már jól bejáratott, kedvelt turisztikai célpontokra valamelyik utazási irodán keresztül. Nem feltétlenül utazik mindig új helyre, van, hogy ugyanoda visszajár többször is. Nyaralásának célja legfőképp a pihenés. A helyi kultúrára és emberekre nem igazán kíváncsi, többnyire csak a hotel személyzetével kommunikál. 

A turista nagyobb költségvetéssel rendelkezik, mint az utazó. 

Utazása előtt mindent eltervez és egy listát is vezet a kötelező látványosságokról.

Étkezését a hotel svédasztaláról intézi.

Előszeretettel látogatja a szuvenír boltokat, ahonnan többnyire nem üres kézzel távozik.

Ismertetőjegye a fényképezőgép, melyet mindig magánál tart, és mindent megörökít, továbbá soha nem felejti otthon az útikönyveit sem.

Kép forrása: www.sikerado.hu

Utazó vagy turista? Nem is olyan egyértelmű...

Kezdjük a költségvetéssel. Tehát az utazó kevés pénzből gazdálkodik, a turista pedig többől. De mi is az a kevés és mi is az a több? Én személy szerint átlagosan napi 30 eurót szoktam költeni utazás során. Akkor ez most sok vagy kevés? Ahhoz képet mindenképp több, mint aki stoppol és sátorban alszik, viszont ahhoz képest pedig kevesebb, mint aki egy all inclusive nyaralásra fizet be. 

Helyi kultúra és helyi emberek. Többször volt már olyan, hogy beszélgetésbe elegyedtem helyiekkel. Véletlenül. Vagy leszólítottak vagy én érdeklődtem valamilyen információ felől. Ezzel szemben volt olyan is, amikor egyáltalán nem beszéltem senkivel a hostel személyzetén és a jegypénztárosokon kívül, mert egyszerűen épp nem voltam beszélgetős kedvemben. Most akkor utazó vagyok vagy turista?

Szállás. Én többnyire hostelekben, esetenként Couchsurfing segítségével szállok meg. Azért választom a hosteleket, mert az fér bele a költségvetésembe. Ha több pénzből gazdálkodhatnék, akkor, inkább az Airbnb-t választanám. Van, aki sátrazik vagy parkban alszik. Van, aki pedig hotelben száll meg. A hostelek személyzete egyébként pedig nem feltétlenül helyiekből áll. Van, hogy önkéntesek vagy külföldiek dolgoznak a recepción. Airbnb-re se csak egy helyi regisztrálhat be. 

Tervek. Van, akinek biztonságérzetet ad, ha van egy terve, de van, aki szereti a kalandokat vagy csak szimplán lusta (mint én) előre eltervezni mindent. Valamilyen terve mindenkinek van, egyeseknek kötött, másoknak lazább. 

Étkezés. Én személy szerint sokszor csak bemegyek egy szupermarketbe és veszek valamit onnan, mivel étteremben való étkezést nem engedhetek meg magamnak a költségvetésemből. Ebből következik, hogy sokszor nem kóstolok meg tipikus helyi ételeket. Most akkor utazó vagyok vagy turista?

Pihenés. Mindenki szokott pihenni! Aki tagadná, az is. Van akinek egy nap is elég rá, de valakinek egy hét is kevés. Én nem tudok egy hetet egy helyben eltölteni, de néha igenis jól esik egy-két nap semmit tevés.

Fényképező. Most komolyan, van olyan ember, aki külföldre indul és nem visz magával fényképezőt? 

Szuvenír. Két tényező miatt nem szoktam szuvenírt vásárolni. Egy, mert nincs rá pénzem, kettő, mert nem akarom magammal cipelni. De ez nem jelenti azt, hogy soha életemben nem vettem szuvenírt. Szerintem néha kedves gesztus megajándékozni a szeretteinket és erre jó alkalom egy nyaralásról, utazásról (nevezzük bárhogy) hazahozott kis emlék. 

Hátizsák, bőrönd. Na nehogy már attól legyek utazó, mert hátizsákban hordom a cuccom. Azért viszek hátizsákot, mert az kényelmesebb, ha hosszabb távot teszek meg, nem azért, mert utazónak akarok látszani. Erasmus tanulmányaimra és a portugáliai szakmai gyakorlatomra viszont bőrönddel érkeztem. 

Kötelező látványosságok, felfedezetlen csodák. Én mind a kettőt szeretem. Barcelona szerintem elég látogatott hely, de nekem még mindig az az egyik kedvenc városom. Hallottál már mondjuk Rastoke-ról? Az egy picike horvát falu a Plitvicei-tavak mellett, ahol speciel szervezett utazás során jártam. 

Ne címkézz

Úgy érzem, hogy ez az egész utazó vs turista dolog egy nagy hülyeség. A "definíció" szerint, akkor egyszer úgy viselkedek, mint egy turista, egyszer pedig úgy, mint egy utazó.

Miért kell beskatulyázni az embereket bizonyos csoportokba? 

Szerintem mindenkinek saját magának kell rájönnie, hogy ő hogyan élvezi az utazását, mennyire kíváncsi a világra és mennyi mindenről képes lemondani annak érdekében, hogy utazhasson. Valaki csak egy 5 csillagos resortban érzi jól magát, valaki pedig teljesen elvan egy hostelben is, ahol másik 5 emberrel kell osztozkodnia egy szobán.

De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy valamennyire azért mindenki legyen kíváncsi és nyitott az új országra, ha már odautazott. Hogy ki milyen körülmények között teszi ezt, az pedig teljesen egyénfüggő. Valakinek bővebb a rendelkezésre álló keret, valakinek pedig szűkebb.

Egyébként a Fluent in 3 months blogon olvastam egy érdekes kijelentést, miszerint ha egy bizonyos országban több pénzt költesz el, mint amit megkeresel, akkor ott márpedig te turista vagy. Ez alapján azért elég sokan turisták vagyunk.

Úgy gondolom, hogy fölösleges is már ezen a kérdésen tovább rugózni. Tök mindegy, hogy utazónak hívjuk magunkat vagy turistának, szerintem az utazás lényege az, hogy olyan tapasztalatokkal térj majd haza, amivel otthon biztos, hogy nem gazdagodhattál volna. 

Kép forrása: www.keepcalm-o-matic.co.uk

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!