Booking.com

2014. október 12.

Korculai hosteles élmények

A mostári utazásom reggelén Korculán beszélgettem egy csajjal, aki szintén a hostel vendége volt. Először ilyen általános dolgokról beszéltünk, hogy ő épp Dubrovnikba készül és várja a transzfert és egyébként Svájcban él, majd rátértünk erre a korculai hostelre. A csaj egy hetet töltött itt, főleg pihenni és bulizni jött és mondta, hogy voltak érdekes történetek...

A hosteles srác gyakran szervez kocsmatúrát a vendégeknek, amin ez a csaj is részt vett. Mivel messze van a hostel a központtól, ezért kocsival kell menni, de ez a srácot nem tartotta vissza attól, hogy ő is igyon, annak ellenére sem, hogy ő a sofőr és felelősséget kéne vállalnia a saját fizető vendégeiért. Mondta a lány, hogy oda fele azzal akart imponálni a csajoknak, hogy össze-vissza tekergette a kormányt és tök gyorsan vezetett. A kocsmákban meg nyomult a lányokra, szintén a saját fizető vendégeire. A svájci lány haza fele kijelentette, hogy nem ül be egy részeg sofőr mellé, inkább gyalogol fél órát.

Sőt olyan story-t is mondott, hogy valamelyik nap volt egy pár a hostelben és a hosteles csávó ráhajtott a lányra, úgy, hogy a barátja is ott volt, amiből persze jó kis balhé lett. 

Én nem voltam kocsmatúrán, viszont beszélgettem a sráccal az élet nagy dolgairól, úgyhogy nekem is lett véleményem róla. Mondtam neki, hogy milyen jó, hogy saját vállalkozása van, meg találkozhat emberekkel és nem egy irodában kell ücsörögnie. Erre elkezdte kifejteni a véleményét, hogy ez így van, de már nagyon unja. Őt már csak a pénz érdekli, a vendégei viszont már nem annyira és egyébként dolgozni egyáltalán nem akar már. Ez utóbbit nagyjából meg is oldotta az önkéntes munkásaival, akik cserébe az ingyen szállásért viszik a napi feladatokat. Egyébként már több, mint 10 éve benne van a hostel businessbe. Volt már olyan is, hogy kiadta az egész házat egy személynek, most is azt szeretné csinálni, mert akkor nem kell dolgoznia csak felvennie a pénzt.

A svájci lány említette, hogy ez az 1 hét alatt is, amit ő itt töltött előfordultak túlfoglalásos esetek, amikor többen voltak a hostelben, mint amennyi hely rendelkezésre állt. A srácnak erre is volt ötlete, ott vannak a kanapék...azon is lehet aludni. Őt már tényleg semmi nem érdekelte a pénzen kívül. Sőt azt is kijelentette, hogy ő egyébként utálja a hátizsákos fiatalokat, mert hogy ők büdösek és koszosak :D Na, ez már eléggé nevetséges, inkább csak nincs annyi pénzük, mint amennyit ki szeretne belőlük szedni.

Hogy mi a következtetés ebből a story-ból? Az, hogy marha fontos, hogy jól válasszon az ember munkát, amit nem a pénzért csinál, hanem azért mert élvezi, mert egyébként kb. ilyen kiégett élet várhat rá, mint amilyen ennek a 30 valahány éves srácnak. 

Ja, és ránéztem most a szállás kereső oldalakra, ma már nem létezik ez a hostel. Kíváncsi lennék mi lett vele...

Nem szeretem az almás termékeket, vagyis másképp fogalmazva, nincs igényem rájuk, de Steve Jobs egy nagyon inspiráló ember, úgyhogy végezetül legyenek itt az ő és Alan Watts gondolatai, melyek magyarra fordítva:

Az életed nagy részét a munkád fogja kitenni és csak akkor leszel elégedett vele, ha olyan dolgot csinálsz, amiről azt gondolod, hogy egy nagyszerű munka. Csak akkor lehet egy nagyszerű munkád, ha szereted amit csinálsz. Ha ezt még nem találtad meg, akkor folytasd a keresést és ne állapodj meg, a szíved úgyis jelezni fogja, ha megtaláltad. Az évek múltával pedig csak egyre jobb és jobb lesz, mint egy jó kapcsolat. Tehát folytasd a keresést addig, amíg meg nem találtad. Ne állapodj meg!

Ha azt mondod, hogy a pénz a legfontosabb dolog, akkor teljesen el fogod pocsékolni az idődet. Olyan dolgokat fogsz csinálni, amiket egyébként nem szeretsz, csak azért, hogy fenntarthasd magad, azaz annak érdekében, hogy előre haladhass olyan dolgokat fogsz csinálni, amiket egyébként nem szeretsz.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tetszett a bejegyzés? Akkor kövess a Facebookon is, hogy ne maradj le a friss bejegyzésekről.