2018. január 20.

Mielőtt 30 leszek, nagy utazásra megyek

.
.
.
vagy nem.

Szinte majdnem napra pontosan két éve írtam azt a posztot, hogy mielőtt 27 leszek, nagy utazásra megyek, amiben az előző utazásom felkészüléséről számoltam be folyamatosan egészen az indulás napjáig. 

Akkor nem tudtam megnézni az összes helyet, ami érdekelt, ezért nagyon vágyok még vissza a régióba, így egy ideje azon töröm a fejem, hogy kéne még egy hasonló utazást csinálni. Európán kívül nekem már nincs kedvem pár hétre elindulni, mivel:

1, Ha már ott vagy, akkor sokkal olcsóbb az országok között mozogni
2, Összességében sokkal olcsóbb egyszerre megnézni 4-5-6-7-x országot, mint 4-5-6-7-x-szer átrepülni Távol-Keletre. 
3, A fentiekből következik, hogy repülőjegyre összességében sokkal kevesebbet fogsz költeni, mintha minden évben, netán évente többször is elrepülnél Európából
4, És ha még nagyon zöldnek is akarnék hangzani, (aminek nem fogok, mert akkor lennék igazán zöld, ha bicóval vagy legalább vonattal akarnám megtenni az utat) akkor még azt is hozzátenném, hogy így sokkal kevesebb CO2 kibocsátás írható a számlámra, hiszen jóval kevesebb időt töltök repülőkön ha ezeket az országokat egyszerre nézem meg és nem külön-külön. 

Semmi sem biztos

Most per pillanat azt mondom, hogy jó lenne elindulni 2019 januárja körül, viszont az előző útból megtanultam azt, hogy semmi sem biztos az életben. Persze lehet ragaszkodni az álmokhoz, de sajnos nem mindig úgy alakulnak a dolgok, hogy az előre megtervezett eseményeket majd pont úgy és akkor ki lehet vitelezni, mint ahogy megálmodtuk. Erről itt írtam. Ezért tettem oda a cím alá, hogy mielőtt 30 leszek, nagy utazásra megyek...vagy nem. Mivel az is megtörténhet, hogy:

*nem lesz kedvem elutazni
*nem lesz kedvem ilyen sok időre elutazni
*haza akarok majd menni Portugáliából és otthon akarok munkát keresni, amivel valószínűleg nem tudok majd ennyit félretenni, mint most
*megszűnik a pozícióm, így ha akarok ha nem, haza kell menni
*beteg leszek
*családi okok jönnek közbe
*kitör a 3. világháború
*nem sikerül összegyűjteni annyi pénzt, amennyivel biztonságosan el tudok indulni
*kapok egy olyan jó munkaajánlatot, aminek nem tudok nemet mondani. 

Nagyjából ennyi jutott most eszembe, de még biztos lehetne tovább sorolni. 26 évesen ezekre egyáltalán nem gondoltam. 2016 novemberében amikor elindultam, arra se gondoltam, hogy mi lesz akkor, ha hazaértem. Ausztrália elején jöttem rá, hogy nem kéne nagyon lenullázni magam, hiszen nem tudok akkor majd újra elindulni az életben, nem tudok kifizetni kauciót, nem tudok 1-2 hónapig megélni, amíg nincs bevételem. 

Most értem el azt a kort, hogy már független akarok lenni anyagilag is. Hónapokon keresztül, munkanélküliként ingyenélni anya által eltartva már nem nagyon tekinthető opciónak. 

Most per pillanat több pénzem van, mint két éve ilyenkor. 2 éve már a zsebemben volt az egyirányú repülőjegy Bangkokba, most viszont még egyáltalán nem merném megvásárolni. 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az útvonalterv

Azt akkor már letisztáztam, hogy miért képlékeny még ez a dolog, de most térjünk rá arra, hogy ha az elképzelések szerint alakulnak az események, akkor hova és milyen útvonalon szeretnék menni. 

*Még haza se jöttem, de már a fejemben volt egy világkörüli út ötlete: DK-Ázsia-Kelet-Ázsia-Ausztrália és Új-Zéland-Hawaii-USA nyugati part - Közép-Amerika-Európa

Ezt el is vetettem közben, mivel 1 év szerintem nem lenne erre elegendő és karácsonyt nem szeretnék már egyedül tölteni. Tehát maximum 1 évben gondolkozok már, egy januári indulással legkésőbb december végén haza akarnék jönni. 

*Később egy olyan útitervre gondoltam, hogy: DK-Ázsia-Kelet-Ázsia-Ausztrália-Új-Zéland

Ezt nem vetem teljesen el. Ausztrália nagyon király hely, viszont ott egyedül megfizethetetlen az utazás, így csakis utazótárssal és autóval lehet utazni. Ha találnék utazótársa(ka)t, akkor ez megvalósítható. 

*A legrealisztikusabb terv: DK-Ázsia és Kelet-Ázsia

Igazából Ausztráliáról már le tudnék mondani. 2-3 éve nagyon nagy álom volt, azóta megismerkedtem egy szeletével az országnak, tudom, hogy mennyire eszméletlen hely, de ismerem a hátrányait is az ottani utazgatásnak. 

Ázsia viszont annyira jó hely, hogy ott több időt is szívesen eltöltenék. Megfizethető az utazás, nagyon diverz a régióban a kultúra, a táj, így nem lehet megunni. Szeretem a nagy, kaotikus ázsiai városokat és nincs jobb az ázsiai street foodnál. Továbbá az embereket is kedvelem (legalábbis turistaként), hogy kedvesek, visszafogottak, többnyire udvariasak és segítőkészek. Közép- és Dél-Amerikában az emerek emocionális, túlzottan érzelmes viselkedése például nekem nem biztos, hogy bejönne. Ha már az emberekről van szó, akkor hozzátenném, hogy ebből kiindulva USA, Ausztrália, Kanada és Új-Zéland (Európában Hollandia, UK, Belgium, Németország) szintén érdekes, mivel legközelebb ezeknek a nemzeteknek a mentalitása áll hozzám. 

Visszatérve az útitervhez: 

Tél: Januári indulás esetén a legjobb környék DK-Ázsia (északi féltekén), hiszen ebben a régióban ilyenkor van száraz évszak. 
* Bangkokba érkezés - Észak-Thaiföld - mekongi hajókázás Laoszban - Kambodzsa: kb. 1-2 hónap
* Tajvan, Hong Kong: max. 1 hónap

Tavasz: Ekkor virágzik a cseresznyefa, ami nemcsak Japánra jellemző, hanem egész Kelet-Ázsiára, de persze más is virágzik ilyenkor, úgyhogy ez egy nagyszerű időszak erre a régióra
*Kína 1 hónap (Kínával az a helyzet, hogy a legkönnyebben Magyarországon vagy Portugáliában kapnám meg a vízumot, mert a jelentkezésnél igazolni kell az adott országban való tartózkodást. Habár azt is olvastam, hogy például Bangkokban vagy Hong Kongban is lehetne simán jelentkezni, mivel a belépési pecséttel igazolni lehet, hogy miért (turistaként) tartózkodik az ember az országban. Én azért szerintem még Magyarországon jelentkeznék ha tényleg nagyon el akarok menni Kínába és akkor 3 hónapom lenne belépni. 
*Dél-Korea, Japán kb. 1-2 hónap

Nyár: Az európai nyári hónapok alatt DK-Ázsiában a déli féltekén (Indonézia) a legjobb az időjárás, illetve Malajzia keleti partján és Borneón. 
Érdekelne még a Fülöp-szigetek is, ahol pedig júliustól őszig tájfun szezon van, ami rosszabb, mint egy kis monszun eső, így ha ezt is be akarnám tenni a tervbe, akkor azt még valahogy ide kéne. Fülöp-szigeteken 1 hónapot lehet maradni pecséttel. 
Utána jönne Indonézia, ahol szintén 1 hónapot lehet pecséttel eltölteni. Malajziába is visszamennék végülis. 

Ősz: Szeptember még elvileg elég esős DK-Ázsiában az északi féltekén, ott olyan november közepe körül kezd jó lenni az idő. Visszafele még Mianmart be lehetne tenni a tervbe, ha még ekkor is utaznék - mert persze az is lehet, hogy megunom fél év után az egészet. 

Szóval ez a terv, aztán hogy mi fog ebből kisülni azt majd meglátjuk. Majd ha van valami újdonság ezzel kapcsolatosan, akkor frissítem a posztot. 

PS: Miután hazajöttem alig vártam, hogy egy helyben lehessek, most már viszont kezd egy kicsit felemészteni a mókuskerék. 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!