2017. december 23.

Bakancslista 2018

Újból eljött az év vége, így megint összeírtam egy listát arról, hogy mit szeretnék elérni 2018-ban.

1. Elköltözni minél hamarabb Vila do Condéból Portóba.

2. Pénzgyűjtés

Mielőtt 30 éves leszek még nagy álmom egy másik hosszabb, hátizsákos utazás, viszont az előzőhöz képest jóval több pénzt akarok hozzá félretenni. Minél több félretett pénzem van, annál jobban tudom élvezni az utazást és nem kell azon agyalnom, hogy mi lesz, ha elfogyna. Az utazáson kívül viszont kell egy vésztartalék is, ami az utazás utáni újrekezdést fedezi, illetve lakáscélra is szeretnék félretenni. 

Utazásra 10.000 eurós összeget határoztam meg. Lakáscélra pedig 3-4 ezer eurót akarok félretenni. A vésztartaléknak szánt összeget 2017-ben összeszedtem.  Ez összesen olyan 13-14 ezer eurós összeget jelent. Nem szeretnék ehhez határidőt szabni, mivel akkor beleesek abba a hibába, hogy csak a pénzt hajszolom és nem élvezem a jelent, mert minden egyes centen spórolni akarok és a végén nem megyek sehova és nem csinálok semmit. Persze jó lenne ezt minél előbb félretenni, de meglátjuk hogy haladok vele. 

3. Tervezgetni az előbb említett utazást. 

2018-ban a pénzgyűjtögetés függvényében el szeretném dönteni a dátumot, hogy mikor tudnék elindulni erre az útra. 

A desztinációkkal kapcsolatban a világkörüli útról lemondok, mivel a karácsonyt nem szeretném már egyedül tölteni és végigrohanni se akarok 3 kontinensen. Maximum 1 évre szeretnék elmenni és ez az idő alatt Kelet-Ázsiát (Japán, Dél-Korea, Kína, Tajvan, Hong Kong), Délkelet-Ázsiát (Mianmar, Laosz, Fülöp-szigetek, Indonézia, esetleg Borneó), Ausztráliát és Új-Zélandot érinteném. Ezt a tervet szeretném simítgatni még jövőre. 

4. Kialakítani kapcsolatokat Portóban

Sajnos munkán keresztül eddig nem tudtam új barátokra lelni, mivel nem dolgoznak külföldiek a cégnél, így egyéb platformokra lesz szükségem kapcsolatok kialakításához. Couchsurfingen és Facebook csoportokon keresztül szeretnék megismerkedni érdekes emberekkel. 

5. Lefutni egy félmaratont egy új helyszínen. 

2015 Lisszabon, 2016 Olomouc, 2017 Coimbra, 2018-ban sem maradhat el. 

Tervek hónapokra beosztva

Január: 
1. Januárban a munkára és a pénzgyűjtésre akarok koncentrálni
2. Rajta lenni az ügyön, hogy elköltözhessek a városba
3. Kapcsolatok kialakítására is figyelmet kell szentelnem

Február: 
1. Február elején anyával fogok eltölteni egy hétvégét Lisszabonban
2. Szintén pénzgyűjtésre összpontosítani
3. Elköltözésen ügyködni
4. Kapcsolatok kialakításán dolgozni

Március: 
1. Márciusban egy Bordeaux-Porto útvonalat szeretnék megtenni. Remélem megkapom rá a szabadságot és jó lenne utazótársat is találni, hogy megoszthassam valakivel a költségeket és az élményeket.
Ezt már december 31-én át is terveztem. Úgy döntöttem, hogy ekkor mégse utazni szeretnék, hanem inkább hazalátogatni. Ha egy újabb nagyobb útra készülök, akkor a jelenlegi szabadidőmet inkább a családdal, barátokkal tölteném. Európán belül bármikor lesz még lehetőségem utazni. Új terv szerint március 10-én Bordeaux-ba repülök, majd onnan március 12-én Budapestre, majd vissza március 20-án megyek Portoba. Remélem szabadságot el tudom majd intézni, mivel a repjegy már megvan.
2. Húsvétkor elmenni valahova kirándulni. 

Április: 
1. Megtenni a fisherman's trailt gyalog Alentejo régióban, ami egészen Sagresig vezet le a part mentén.
2. Ekkor már jó lenne Portóban lakni.
3. Elmenni szavazni Lisszabonba. 

Május: 
1. Májusban haza akarok majd menni Magyarországra. Jó lenne kialkudni a munkahelyen, hogy pár napot dolgozhassak Miskolcon, így össze tudnám kötni a hazalátogatást és a munkát.
2. Ezen felül szintén pénzgyűjtésre fókuszálni. 

Június és július:
Eznagyszerű időszak Portugáliában, ki szeretném használni ezt az időszakot a strandon levéssel és sportolással és élvezni, hogy ehhez nem kell sok pénz, így szintén a félretevésre is tudok koncentrálni. 

Augusztus: 
Ekkor el akarok menni a Santa Maria nevezetű szigetre az Azori-szigeteken, ahol van egy nagyszerű körtúra, így körbe lehet gyalogolni az egész szigetet és élvezni a csodás látványt. 

Szeptember: 
Ekkor is haza szeretnék menni egy kicsit, illetve pénzgyűjtésre fókuszálni. 

Október: 
Októberben vagy a Kanári-szigetek valamelyik szigetére vagy Madeirára lenne jó elmenni vagy egyáltalán nem menni sehova és inkább pénzt gyűjteni attól függően, hogy eddig mennyi pénzt sikerült félretenni. 

November: 
Év vége közeledtével a pénzgyűjtésre kell majd koncentrálni. 

December: Pénzgyűjtés és karácsony otthon. 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!