2017. december 26.

Amiért szeretek Portugáliában dolgozni

Azt már leírtam egy posztban, hogy milyen nehézségek érintenek Portugáliában. Leginkább a társaság hiánya, mivel a munkahelyemen nincsenek hasonló cipőben járó külföldiek. Ha egy olyan országban élünk, aminek nem beszéljük a nyelvét, akkor rendezvényeken, eseményeken se nagyon tudunk részt venni. Ezen felül a portugálok elég zárkózottak. Kedvesek meg segítőkészek, de nem nagyon barátkoznak "idegenekkel". Angliában, Hollandiában vagy Németországban (nem Bajorországban) gondolom ilyen szempontból talán egy kicsit könnyebb lehet a szitu, hiszen ezek a nemzetek rengeteget utaznak, így gondolom nyitottabbak is a külföldiek felé és ezen felül jól beszélnek angolul is. 

Na, de arról is essen szó, hogy miért szeretek kint lenni, hiszen azért vannak ilyen tényezők is. 


1. pénz

Habár nem a pénz volt az elsődleges célom Portugáliával kapcsolatban, hanem inkább az utazás és az ígért nemzetközi közeg (ami sajnos nincs), viszont most már a pénz adja a legnagyobb motivációt a kint maradáshoz. 

A pozíciómhoz mért fizetésem elég jó, jobb, mint a portugál vagy a magyar átlag. Habár valószínűleg Magyarországon is lehetne ennyit keresni pl. egy Exxon-nál vagy BP-nél vagy egyéb multiknál, viszont ami Portugáliában hatalmas segítség, az az, hogy:

* van 13. és 14. havi bér, ami törvényben van előírva, tehát minden cég köteles télen és nyáron még egy havi bért adni az aktuálison kívül. Portugáliában sávos adórendszer van, tehát ez nem teljesen dupla fizetést jelent, de azért elég szép összeg. 

* a cég, ahol dolgozom év végi bónuszt is biztosít, ha elérjük a célokat.

* van adóvisszatérítés - erről még nincs tapasztalatom, de remélem azért ez is jelent majd egy kis pluszt.

A fentieknek köszönhetően a novemberi és a decemberi (plusz majd jövőre a júliusi) fizetésem akkora, mint itthon egy középvezetői fizetés. És ezt mind egy elég adminisztratív munkakörben biztosítják, ahol nincs is olyan nagy felelősségem. 

A bevételhez azért még tegyük hozzá a kiadásokat is. A lakhatás nagyjából hasonló, mint Budapesten. Egy szobát olyan 250-300 euróért lehet bérelni, egy garzont pedig 500-550 körül. 

A tömegközlekedési bérlet nekem most 30 euró a munkahelyemre, de ha beköltözök a városba, akkor onnan 66 lesz. - Ez sok. 

Élelmiszert már nagyon rég vettem Magyarországon, így ezt nem nagyon tudom összehasonlítani, de kint havi kb. 150-200 euróból megvagyok úgy, hogy főzök magamra. 

Az étteremben evés Portugáliában pedig sokkal inkább megfizethetőbb az átlagnak, mint Magyarországon. 

A közlekedés talán egy kicsit drágább, mint otthon, de a vonatok, buszok, metrók állapota sokkal jobb. A tömegközlekedés sűrűsége viszont nem jó, az Magyarországon sokkal jobban szervezett. 


2. időjárás

A globális felmelegedés Portugáliát is érinti. Észak-Portugáliában novembertől februárig szinte folyamatosan esnie kéne az esőnek. Ehhez képest talán 3 hét volt az elmúlt időszakban, ami szürke, esős, borongós volt. 

Ha nem esik, akkor viszont napos idő van. Magyarországhoz képest jobb az idő. 


3. óceán

Na, ezt nem is kell túlragozni. Óceán nincs Magyarországon. 

4. épületek

Amit nem lehet megunni Portugáliában, azok a csempedíszítéses, színes épületek. Akárhányszor megyek el mellettük még mindig percekig tudom bámulni őket. Továbbá nemcsak a csempedíszítéses, hanem a különlegesen díszített, kb. 50-70 éves modernista házak is nagyon tetszenek. 


5. Lisszabon

Habár Portugáliára már nem úgy tekintek, mint ez előtt. Már nem él bennem, hogy ez az ország tökéletes, ott minden csúcsszuper, mert ez nem igaz, de Lisszabon még mindig a kedvenc városom. Lisszabon teljesen más. Portugália sok szempontból hasonlít Magyarországra. Mint ahogy nálunk elég centralizált minden, úgy Portugáliában is. Mint ahogy nálunk se minden olyan az országban, mint Pesten, ez így van Portugáliában is. Egy lisszaboni leruccanással viszont teljesen ki tudok zökkenni az észak-portugál hétköznapjaimból és úgy érezhetem magam, mintha egy teljesen más világban lennék. Nagyon szeretem ezt a várost. 


6. növényzet

A növényzet Észak-Portugáliában olyan, mint egy esőerdőben. Minden szép zöld, de olyan élénk zöld, mint amilyet itthon egy növény sem tud produkálni. Ezen felül a virágok még télen is pompáznak. Csodás növényeket lehet kint látni.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!