2017. május 15.

Tipikus utazós szövegek és az ellenvélményem

Itt, ott amott utazással foglalkozó blogokon lehet olvasni ezeket a kijelentéseket és most elmondom, hogy én miért nem értek velük egyet. 

1. Inkább utazz messze drágábban, aztán majd helyben úgyis sokkal kevesebbet költesz, mitha Európában maradtál volna.

Oké számolgassunk. Tegyük föl, hogy van 3 hét szabadságunk, de már ekkor is nagyon jószívűek vagyunk, mert sokaknak ennyi sincs. 

Ugyanabban a stílusban utazva DK-Ázsiában átlagosan napi 20 dollárt költök, míg Európában 35-öt. DK-Ázsiába az oda-vissza repülőjegy kb. 140.000 Ft, míg Európán belül mondjunk durván 40.000-et. Nyilván nem mindegy hova és mikor utazunk, de próbáltam egy reális árat mondani. 

3 hét = 21 nap
1 usd = 285 Ft

DK-Ázsia:
140.000 + 21*20*285= 259.700 Ft

Európa:
40.000 + 21*35*285= 249.475 Ft

Pont eltaláltam a határt, ami nagyjából 3 hét! Én azt mondanám, hogy 3 hét az a szabadidő, amit már érdemes Európán kívűl eltölteni, hiszen ekkor már tényleg kiegyenlítődik az ár különbség és látni is fogunk valamit. Én személy szerint azt mondanám, hogy ha nem rendelkezek később legalább 3 hét szabadsággal, akkor biztosan nem fogok Európán kívülre utazni. Közel-kelet még talán egy opció lehet, illetve Észak-Afrika, de engem azok a célpontok annyira nem érdekelnek. És akkor a hosszú repülési időről, az időzóna váltásról, oltásokról nem is beszéltem. 


2. Mindenki menjen fejlődő országokba, hogy utána értékelni tudja Magyarországot. 

Na, ez az amin nagyon ki tudok akadni. Aki ezt mondja, az nem lát ki a saját kis privilegizált helyzetéből. 

Egy edukált, több éves szakmai tapasztalattal rendelkező személynek Magyarország (Budapest, Győr, Veszprém, Székesfehérvár) tényleg jó hely, ahol már el lehet érni egy komfortos életszínvonalat. Na és akkor most nézzünk ki ebből a rétegből. 

Vidék, felsőoktatással, szakmával nem rendelkező réteg. Átlagkereset kb. 100.000-120.000 Ft és akkor lehet, hogy még sokat mondtam. 

A különbség még annyi, hogy nálunk azért ez a réteg is sokkal jobban iskolázott, mint a fejlődő országok szegény rétegei. Tisztában vannak azzal, hogy a szomszédos Ausztriában 5-ször ennyit kereshetnének, tudnak olvasni és írni, egyes esetekben még idegen nyelvet is beszélnek. Őket aztán marhára boldogítaná, hogy Kambodzsában meg éheznek. 

A másik különbség, hogy Kambodzsában nincs fűtés számla, Magyarországon meg van, nem is kicsi. 

És van még egy ellenpéldám. Itt Balin a barátnőm euróban 1000 eurót keres, mivel edukált, egyetemet végzett és egy jó cégnél dolgozik. Na ezt sokan még Magyarországon is megirigyelnék itt meg egy teljes lakást már havi 100 euróért ki lehet bérelni. Na akkor hol jobb az élet? Szerintem ez nem ilyen fekete és fehér. Egyszerűen nem lehet ilyen sablont ráhúzni egyes helyekre. Lehet, hogy valakinek könnyű az élete Balin, de lehet, hogy valaki meg szenved. Lehet, hogy valakinek komfortos az élete Budapesten, de valaki meg szenved és napról napra él. 


3. Európa nem olyan érdekes és kalandos, viszont DK-Ázsia vagy Dél-Amerika már annál inkább. 

Erre csak annyit mondanék, hogy és mi a helyzet Albániával, Dél-Olaszországgal, Moldovával, Ukrajnával, Koszovóval, Bulgáriával?

---

Szerintem ezek a kijelentések falsok, megtévesztőek és frusztrációt okozhatnak olyanokban, akiknek nincs lehetősége messze utazni. Pont az indonéz barátnőmmel beszélgettünk erről, hogy szerintünk mindenkinek a saját kis lelkibékéjét kéne megtalálni, ami kinek itt van, kinek meg ott. Valahol ez jobb, valahol meg az. Azt kell megkeresni, hogy hol van az a hely, ahol a saját elvárásaink teljesülnek. 

Persze ezzel a bejegyzéssel nem azt akarom mondani, hogy senki ne utazzon Európán kívül, mert én is épp most ezt a posztot Baliról írom, csak azt akartam mondani, hogy én úgy gondolom, hogy 3 hétnél kevesebbre nem éri meg elhagyni Európát, illetve én nem hiszem azt, hogy a fejlődő országokban mindenkinek rossz élete lenne és azt se gondolom, hogy Magyarországon senki nem panaszkodhat. Illetve Európában is vannak "egzotikus", kaotikus helyszínek.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!