Booking.com

2017. április 15.

Ezt tanultam az út alatt

Mindenből lehet valamit tanulni, nem csak az utazásból, de mivel nemrég zárult le ez az utazással töltött fél évem, ezért most erről vonom le a következményeket. 

1. Azért vannak lehetőségeink nekünk kelet-európaiaknak is

A dk-ázsiaiakban azt vettem észre, hogy nem kérdőjeleznek meg semmit, hanem mindent elfogadnak. Elfogadják azt, hogy az utazás drága és ők úgyse fognak soha életükben utazni. Ezt a középosztály is így gondolja, aki egyébként simán megtehetné, mert egyébként Iphone-ról nyomja meg Macbookról...De neki azt mondták, hogy utazni drága, de az Iphone-ra volt pénze, viszont Iphone nélkül meg nem illene be a társadalomba. Ázsiában nincs lázadozás, hiszen ott a "mi" számít és nem az "én". 

Ahogy beleláttam egy-két középosztálybeli életébe és megtudtam, hogy egyébként hasonló összeget keres, mint a magyar átlag, akkor elgondolkoztam rajta, hogy a magyar középosztálybelinek viszont sokkal több pénz megy el a fizetéséből rezsire meg megélhetésre. Nekem se volt egyszerű félretenni pénzt, sőt.


Aztán Ausztráliában elmondtam ezt a meglátásom egyik helpx hostomnak, akinek később a magyar fizetésekről meséltem. Amikor elmondtam neki, hogy otthon az átlagfizetés kb. 600 euró, akkor visszakérdezett, hogy hetente? :D Mondom nem, havonta :D Később panaszkodásba terelődtek a szavaim, hogy ebből aztán elég nehéz félretenni és közben még élvezni is az életet. 

Erre a host azt fűzte hozzá, hogy de Zsófi előbb azt mondtad az ázsiaiak elfogadják, hogy nekik csak ennyi adatott, de most te pont ugyanezt csinálod. Akkor miért nem mész el Nyugat-Európába dolgozni?

2. A kor nem jelent semmit

Attól mert valaki fiatal még nem biztos, hogy gyerekes és a kor előrehaladtával se garantált a bölcsesség és a felelősségteljes gondolkozás. Erre akkor jöttem rá, amikor Tasmaniában 3 18 éves némettel utaztam, majd a great ocean roados útitársaimnál megtapasztaltam a teljes ellentétét, pedig ők pár évvel még idősebbek is voltak. Nem beszélve azokról, akik még 30 fölött is csak a saját maguk hedonista életét helyezik előtérbe.


3. A változás fontos

Arra is rájöttem, hogy a változ(tat)ás nagyon fontos az életemben. Ha sokat vagyok egy városban, akkor utána a természetre vágyom, ha sokat vagyok a hegyekben, akkor a tengerpartra vágyok, ha sokat vagyok a természetben, akkor pedig hiányzik a város. 

4. Európa nem rossz hely

Nem tudom emlékeztek-e még arra a posztra, amit FB-ra is kiírtam, hogy valaki szerint Ausztrália nem létezik. Akkor azt hittem, hogy ez egy vicc, de aztán később megértettem, hogy miért írta ezt. Azért, mert olyan, hogy ausztrál kultúra nem nagyon van, legalábbis nem ősi kultúra. Azért nekünk Európában több ezer éves kultúránk van és elég 500 km-t (sőt, néhol még akár kevesebbet is) utazni, hogy belecsöppenjünk egy másik kultúrába.


5. Ausztráliában is lehet olcsón utazni

Ez az út alatt kempingeztem életemben először. Rájöttem, hogy Ausztráliában utazótársakkal érdemes utazni, autóval, kempingezve, csak így lehet minimalizálni a költségeket és nem kell feltétlenül WC-t pucolni ingyen szállásért és kajáért cserébe. 


6. Az élet az utazáson kívül másról is szól

Jó dolog utazgatni, szerintem nem ez volt az utolsó ilyen hosszabb utam, viszont az élet másról is szól. Vannak, akik azt mondják, hogy azért dolgoznak, hogy éljenek és nem fordítva. Habár ezzel valamilyen szinten egyetértek, viszont most már úgy gondolom, hogy a munka is ugyanolyan fontos, ha nem még fontosabb az életben, mint az utazgatás. A legtöbbünk a munkából megszerzett pénzből engedheti meg magának az utazást. Ha a munkában valaki nem fejlődik, akkor a hobbijában sem fog. Bede Márton írta ezt, és szerintem teljesen igaza van:

Hogy látod, milyen gyakran fogsz belevágni a következő évtizedekben hasonló kalandokba?
Nem fogok a következő évtizedekben belevágni hasonló kalandokba. Kevés jobb dolog van az életben, mint az utazás, de az is elég szomorú, ha nincs más az ember életében. Gyakran futok össze 40-50 éves férfiakkal, akiknek láthatóan ez az egyetlen örömük az életben, és én semmiképpen sem szeretnék közéjük tartozni. Viszont borzasztóan jófejnek tartom azokat a fiatal nyugdíjas párokat, akik egyből lelépnek valami egzotikus vidékre, amint nem kell már a gyerekeikről gondoskodni. Remélem ezt egyszer én is megcsinálhatom majd.

7. Aki azt mondja, hogy a pénz nem számít, csak az élmények, az még nem volt vészhelyzetben

Sok oldalon lehet olvasni, hogy dobj el magadtól mindent, nem számít semmi, csak az utazás és az élmények. Aki ezt mondja az még valószínűleg nem volt olyan vészhelyzetben, amikor bejött egy nagyobb pénzügyi kiadás. Egy vésztartalékot igenis mindig fent kell tartani, mert soha nem lehet tudni, hogy mikor lesz rá szükség. A pénz nem minden, de igenis számít és jó, ha van. 


8. Az igazi barát a jóban és a rosszban ismerszik ki

Az az igazi barát, aki a jóban és a rosszban is melletted áll. Mindenkinek megvan a saját maga keresztje, de az igazi barát a saját bánatában vagy örömében is melletted van és örül a másik sikerének és lehet rá számítani a bajban is. 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!