Booking.com

2016. december 28.

Bakancslista 2017

Már szinte hagyomány lett nálam, hogy év végén írok egy elérendő céljaim listáját a következő évre (ez volt 2015, ez pedig 2016). Mivel újra itt a december vége, ezért eljött a 2017-es bakancslista ideje is. 

Mióta elindultam erre a hosszú útra, nem nagyon gondolkozok a jövőn és nem is izgulok azon, hogy majd mi lesz. Már a pénzen se aggódok annyira. Ha elfogy, akkor vagy kitalálok valamit, hogyan lehetne munkalehetőséghez jutni utazás közben vagy hazamegyek. Ha haza kell menni, akkor sem bánkódom, mert már így 1 hónap alatt is annyi felejthetetlen élményben volt részem, de persze minél tovább tudok maradni annál jobb :)

De, hogy mégis legyen valami ezen a listán, most összeírtam pár utazással és nem utazással kapcsolatos elérendő célt.

Update 2017 május: Azért később, ahogy fogyott a pénzem és elkezdtem fáradni, már egyre inkább foglalkoztatott a jövő. Több hónap úton levés és folyamatos utazás után már hiányzik egy állandó bázis, otthon megléte. 

1, 2015-ben megfogadtam, hogy minden évben lefutok egy félmaratont egy új helyszínen. 2015-ben Lisszabonban futottam, 2016-ban Olomoucban, Csehországban, úgyhogy 2017-ben újra le kéne futni egyet valahol. 

2017 októberében Coimbrában futottam egy félmaratont, majd december elején újra Lisszabonban. 

2, Lefogyni kb 5 kg-ot, habár az a baj, hogy most nem tudom, hogy épp mennyi vagyok, de az biztos, hogy az elmúlt hónapok alatt pár kg-ot fogytam már. Mindegy is igazából a kg, a cél az, hogy le kéne faragni egy kicsit a felesleges zsírrétegből :D

Később Ausztráliában visszajött pár kiló abból, amit előtte Ázsiában lefogytam, de összességében pár kiló minusszal értem haza.

Habár igen lassan, de azért megyeget le valamennyi, úgyhogy ezt is lehúzom, de ezen még jövőre is dolgozni kell. Viszont idén végre rámjött olyan nadrág, ami már évek óta nem volt jó. 

3, Találni egy olyan munkát, amit szeretek és megfelelő juttatásban részesít. 

Hát, eleinte azt hittem, hogy megütöttem a főnyereményt ezzel a portugáliai munkával, de azért ennek is vannak árnyoldalai. Az talán túlzás, hogy szeretem, inkább úgy fogalmaznék, hogy elvagyok vele és az eddigi munkáimhoz képest jobban keresek.

Ami nem tetszik az nem is a munkával, hanem a körülményekkel kapcsolatos. Számomra az volt fontos a munkakeresés során, hogy egy nemzetközi környezetbe kerülhessek. Az interjún ezt ígérték, majd a helyszínen derült ki, hogy ez nem teljesen igaz, így sajnos nagyon limitáltak a lehetőségeim a barátkozásra. Ettől függetlenül ezt a tételt is lehúzom, mert a szakmámban helyezkedtem el és a megfelelő juttatás is igaz. 

4, Minden hónapban elmenni egy új helyszínre. (Nem muszáj új országba) Ez pipa.

Januárban Malajziában és Vietnamban jártam.


Februárban Kuala Lumpurban, Sydneyben és Pittwateren.


Márciusban Tasmaniában.


Áprilisban Tasmaniában és Melbourne-ben.


Májusban Indonéziában.


Júniusban Thaiföldön.


Júliusban Erdélyben.


Augusztusban Portugáliában (Porto, Vila do Conde, Aveiro, Espinho).


Szeptemberben a Douro-völgyben.


Októberben business tripen Miskolcon.

Novemberben Bragaban, Viana do Casteloban és Spanyolországban, Vigo és környékén.


Decemberben Lisszabonban és Estorilban.


5, Visszahozni az olasz tudásom. Habár nem tudom mikor lesz vége ennek az útnak, de arra is gondoltam, hogy elmegyek helpx-elni valahova Olaszországba 1-2 hónapra és akkor úgyis visszajön hamar. Ez igazából attól függ, hogy alakul az utam, mert utazás közben Ázsiában és Ausztráliában biztos nem fogok olaszozni.

Ezzel nem foglalkoztam, mivel máshogy alakultak a dolgok. 

6, A jelenlegi utammal kapcsolatban 2017-ben Vietnam, Ausztrália és Indonézia egyelőre a biztos. Nem tudom még, hogy Indonézia után hogy fog alakulni a dolog, de ahogy már írtam ha ott esetleg vége lenne, akkor is nagyon örülök azoknak az élményeknek, amelyekben eddig volt részem.

Ezen felül érdekelne még Új-Zéland, Borneó, a Fülöp-szigetek, Tajvan és Hong Kong is, de a nagy álmom az, hogy egyszer megkerüljem a Földet és Amerika felől érkezzek vissza Európába.

Ennek az útnak nagyon örülök egy nagy álom vált vele valóra. Amit másképp csinálnék legközelebb, hogy több pénzt gyűjtenék, hogy ne kelljen önkénteskedni, mivel az sokat elvesz számomra a szabadság érzésből. Jó dolog az önkénteskedés, de akkor vállalnám be legközelebb, ha tényleg ahhoz van kedvem és nem csak pénzt akarok spórolni vele. 

7, Megtanulni jobban kezelni, nem felvenni a negatív, rossz indulatú, személyeskedő kommenteket.

Ezzel nem foglalkozok már annyit és rájöttem, hogy egyszerűen csak oda kell figyelni, hogy mit írok le. Ha nagy tömegnek írok, akkor megpróbálom úgy előadni a mondanivalót, hogy ahhoz ne tudjanak személyeskedő kommentet írni. Ha valami személyesebb hangvételű dologrol szeretnék írni, azt pedig erre az oldalra teszem. 

8, Megmászni egy vulkánt.

2017. május: Mt. Ijen és Mt. Bromo. A Bromo hatalmas élmény volt. Egyszerűen leírhatatlan élmény hallani a morajló vulkánt annak kráterén állva. 9, Tartani egy beszélgetős összejövetelt az úton szerzett élményeimről, tapasztalataimról, ha van rá érdeklődés.

Ez sajnos nem jött össze, mivel nem tartózkodok Magyarországon. Jövőre viszont jó lenne egy ilyen összejövetel, de még ki kell agyalnom, hogy pontosan mikor. 

10, Elmenni a kedvenc országomba, Portugáliába.

Ez összejött. Nem is számítottam rá, hogy végül itt fogok dolgozni. 

Az év során később írtam hozzá a listához:

11, Rendszeresíteni a sportot az életemben

Ez többé kevésbé sikerült, de azért vannak még mindig kihagyások, de jobb, mint a semmi. 

12, Venni egy biciklit

Vettem és elbicóztam Vila do Condétól északra, illetve délre a part mentén. 

13, Csinálni egy több napos biciklis vagy túrázós, sátrazós utat

Ez nem jött össze. 

14, Visszafizetni a diákhitelem

Kifizetve, végre.

15, Elkezdeni pénzt gyűjteni

Most már van annyi félretett pénzem, hogy nem kell aggódni azért, hogy mi lesz akkor, ha valami váratlan dolog miatt megszorulnék. Ez jó érzés. 

16, Egyensúlyba helyezni az életem

Eléggé egyedül érzem magam Portugáliában, úgyhogy egyelőre ez még nem teljesen sikerült. Jövőre dolgoznom kell azon, hogy találjak magamnak társaságot. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!