Booking.com

2016. november 9.

Véleményem Vigh Bori: Hogyan menjünk világgá című könyvéről

Emlékszem 2014 februárja lehetett, épp egy kis olasz körút után érkeztem haza az anconai diákszállásomra, amikor megjelent a Facebook falamon egy poszt. Egyik ismerősöm osztott meg egy cikket, hogy "Ezért legyél te is backpacker!". Én akkor már egy éve utaztam egyedül, pár hónapja kezdtem a blogomat és hihetetlenül megörültem, hogy ezek szerint más is van Magyarországon, aki hasonlóan gondolkozik. Akkor csak a Travellina oldalát ismertem, 2013 nyarán onnan merítettem ötleteket Bari környékéhez, de igazából egy blogot se követtem rendszeresen. A backpacker.hu lett az első, amire mindig rákattintottam, ha jött egy új bejegyzés, csak úgy faltam Bori írásait és példaképként tekintettem rá. Emlékszem arra is, hogy épp Marseille-ben ültem egy hostelban, amikor kiposztolta a terveit a Nagy Utazásáról. 


Már amikor Erasmuson voltam, akkor azon álmodoztam, hogy egy nagy utazásra szeretnék menni és kicsit csalódott voltam, hogy az Erasmus nem az utazásról szól és több hónapon keresztül egy helyben kell maradnom. Inkább úgy utaztam volna. Végül sikerült egy egy hónapos utat összehoznom, amire úgy indultam, hogy nem tudtam mikor lesz vége. Nagyon élveztem azt az utat és akkor, 2014 nyarán eldöntöttem, hogy csinálok még egy ilyet, de az hosszabb és távolabb lesz. Amikor ezeket a sorokat írom már csak 2 hét választ el ettől az úttól és ehhez nagy mértékben járult hozzá a backpacker.hu és Bori személye. Az oldalát olvasva nem csak hasznos információkkal gazdagodtam az utazásról, de tanácsokat kaptam olyan kérdésekre is, hogy mivel kéne foglalkoznom és hogy kezeljek bizonyos nehézségeket. 


A most megjelent Hogyan menjünk világgá című könyvét elsősorban azoknak ajánlanám, akik szintén egy nagyobb utazásba vágnák a fejszéjüket, amilyet még soha nem csináltak előtte. A könyv egy szép keretbe van foglalva, megtudhatjuk Bori hogyan kezdett el utazni és mi volt a fő motivációja, olvashatunk előző utazásain megélt tapasztalatairól, arról, hogyan változtatta meg az életét a bakancslistája és persze az ő Nagy kalandjáról is. A könyv második és harmadik része leginkább a saját utunk megtervezésében segít. Segít abban, hogyan álmodjunk nagyot és hogyan higgyük el, hogy ezt meg is tudjuk csinálni. Ha ezen a lépésen túl vagyunk, akkor értük el a tervezési fázist, amiben a könyv szintén hasznos tanácsokat nyújt. Hogyan kalkuláljuk ki mennyi pénzre lesz szükségünk és ezt az összeget hogyan állítsuk elő, hogyan keressünk olcsó repülőjegyet, milyen közlekedési eszközökkel utazhatunk a repülőn kívül, hol fogunk aludni az út során, hogyan (ne) foglaljunk szállást, milyen önkéntes munka lehetőségeket vállaljunk el és milyen adminisztrációs elintézni valók várnak ránk az út előtt. A könyv arra is választ ad, mit kell magunkkal vinni egy utazásra és hogyan pakoljuk be helyesen a táskánkat. Összességében egy nagyon jól összeszedett írás, tényleg minden olyan információ benne van, ami egy hátizsákos utazót érint. Én azt gondolom, hogy ha már bejártad a fél világot, akkor nem biztos, hogy ez a könyv neked való, viszont ha még csak álmodozol az utazásról, vagy az ötlet már megvan, de tanácstalan vagy, hogyan állj neki a szervezésnek és a tervezésnek, akkor ez egy kötelező olvasmány számodra!



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!