2016. augusztus 23.

Amit az elmúlt 4 és fél évből tanultam

Az előző bejegyzésben leírtam, hogy hogyan alakult az elmúlt 4,5 évem, amivel igazából csak az volt a célom, hogy kiírjam magamból a történteket és kicsit jobban átlássam az elmúlt időszakomat. Most pedig a történtekből és a múltban hozott döntéseimből le szeretném vonni a következtetéseket, ami remélhetőleg segít majd a jövőm alakításában.

1, Munkahelyet körültekintően kell választani

Az a munkahely, ahova nagyon könnyen felvesznek, valószínűleg nem jó hely. A call centeres munkahelyemre a 20 perces skype interjúm után fél óra elteltével már fel is vettek. Ahova ilyen gyorsan felvételt lehet nyerni, ott valószínűleg nagyon nagy emberhiány és/vagy fluktuáció van.
Persze kivételt jelent az, akinek valamilyen hiányszakmája van, de sajnos az enyémből Dunát lehetne rekeszteni...

És, hogy miért nem jó ilyen munkahelyen lenni? Azért, mert ha hamar felvesznek valahova, akkor oda valószínűleg nem én kellettem, hanem csak valaki gyorsan.

"Sok boldogtalan ember azért marad boldogtalan, mert nem érti meg, hogy az életben tényleg az a legfontosabb, hogy a helyünkön legyünk. Honnan tudjuk, hogy a helyünkön vagyunk? Van erre egy egyszerű szabály. Ha könnyedén lecserélhetők vagyunk, akkor szinte biztos, hogy csak egy személytelen funkciót látunk el, vagyis nem a nekünk való helyen vagyunk, hanem csak úgy vagyunk." - http://www.tenyek-tevhitek.hu/boldogsag-elegedettseg-kuzdelem.htm 

Amint újra munkakeresésre kerül a sor már nem csak egy munkát fogok keresni, hanem a munkát, ami illik az elképzeléseimhez, ezáltal hosszú távon tudom csinálni. Ha erre fél évet kell várom, akkor fél évet fogok várni.


Ami számomra fontos a munkahelyválasztás során:

- Ne legyen hosszútávon monoton a feladat, hiszen a monotonitást nagyon hamar megunom, viszont ne kelljen állandóan döntéseket hozni vagy kreatív, értékteremtő ötletekkel előállni, hanem valahol a kettő között maradjon. Néha jól esik kikapcsolni az agyat és rutinból csinálni valamit, de néha pedig jó gondolkozni is.

- Legyen körülöttem egy motiváló, nemzetközi környezet. Egy motiválatlan csapatban nem jó dolgozni. Nagyon nem jó. Azt szeretném, ha egy olyan csapatnak lehetnék a tagja, ahol mindenki kölcsönösen segít egymásnak, ezáltal egy egységet alakítva. Nem szeretnék csak csapatban dolgozni, de csak egyedül sem. Ebben is legyen egy egészséges egyensúly. A nemzetközi csapat pedig azért fontos, hogy ne felejtsem el a nyelvtudásomat, illetve mindig érjenek új ingerek.

- Legyen egy megértő, támogató vezetőm, aki tudja, hogy hol van az egyensúly a munka és a szabadidő között. Aki támogatni tud szakmailag és nem állít olyan feladatok elé, amit képtelen vagyok megcsinálni, hanem tudja, hogy mi az a határ, ami még próbára tesz, ezáltal szakmailag fejleszt.

- A pénz nem minden, viszont egy bizonyos szintig igenis számít. Nem akarok milliókat keresni, hiszen a pénz nem boldogít, viszont szeretnék egy olyan fizetést, ami azt érezteti, hogy a munkám meg van becsülve. Az eddigi kereseteimből vagy félre tudtam tenni vagy élni. Most már szeretném ha valahogy mind a kettőt meg tudnám valósítani.

- Hosszútávon ne pénzzel, hanem inkább szabadidővel (csúsztatás, fizetetlen szabadság) vagy távmunka lehetőséggel motiváljon, így könnyebben összeegyeztetve a munkát a szabadidővel, utazással.

- Ne kelljen sokat ingázni a munkahelyre, hanem egy olyan városban legyen, ahol szívesen élnék.

- Az, hogy pontosan mit és hol csinálok nem számít annyira, ha a fenti dolgok érvényesülnek. Leginkább a projekt menedzsment, rendezvényszervezés, logisztika vagy beszerzés területeken helyezkednék el, de hogy azon belül milyen iparág, az szinte majdnem mindegy is, de persze azért tudjak azonosulni a cég tevékenységével.

2, Az otthon melege

Az egyik ok, amiért (az eddigiekhez képest) sokáig bírtam egy olyan munkahelyen, amit már az első perctől fogva nem kedveltem, az az, hogy egy olyan albérletet sikerült találnom, ahol nagyon otthonosan éreztem magam. Nem mellesleg a lakás gyalog 7 percre volt a munkahelyemtől, így se pénzem, se időm nem bánta a bejárást.

A jövőben is hasonló otthoni környezetet szeretnék kialakítani, ahova majd szívesen megyek haza.


3, A kapcsolatok fontossága 

A világ legjobb városa is lehet rossz, ha az embernek nincsenek ott kapcsolatai, de a világ legunalmasabb helye is lehet jó, ha a megfelelő emberek vesznek körül.

Nem tudom, hogy hova fogok kerülni a jövőben, Budapestre vagy valahova külföldre, az viszont biztos, hogy már az elejétől a kapcsolatok kialakításán kell majd dolgoznom, hogy a hely hosszútávon is élhető legyen.

4, Az egészséges életmódra oda kell figyelni

Mindig időt kell, hogy szakítsak a futásra, természetjárásra és oda kell figyelnem az étkezésemre. Habár fogynom nem igazán sikerült az elmúlt 1 évben, de legalább drasztikus súlyváltozásaim sem voltak, ami már mindenképpen egy siker.

A jövőben viszont mindenképp fogynom kéne.


5, Célok mindig kellenek

Bármi legyen az életben, célok mindig kellenek, hiszen azok lendítenek át a nehézségeken. Utazáscélok, karriercélok, sportcélok, bármi.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!