Booking.com

2015. október 4.

Kérdések és válaszok az utazásról

Számomra nagyon érdekes információ, hogy milyen keresőszavakkal találnak rá a blogra. Vannak olyan bejegyzések, melyek szerintem megválaszolnak bizonyos kérdéseket, mint például melyek a magyarul íródott utazós blogok, mit lehet 3 nap alatt csinálni Barcelonában, viszont találtam olyan kérdéseket is, melyekre eddig nem biztos, hogy megtalálható volt a válasz a blog keretein belül. Most megpróbálok röviden válaszolni rájuk, viszont egy-egy kérdés megér majd egy teljes bejegyzést is, úgyhogy ez a poszt legyen egyfajta tartalomjegyzék is, hogy milyen jövőbeli bejegyzések várhatóak itt a blogon.

1, Backpacker utazáshoz mi szükséges?


Szükséges az elhatározás, hogy a tapasztalatok, a kalandok, a világ megismerése érdekében hajlandó vagy bizonyos mértékben lemondani az otthon megszokott kényelemről. 

Szükséges valamennyi pénz is. Minél inkább lejjebb adod a kényelmeket, annál kevesebb pénzre lesz szükséged. Én Európában durván napi 30 euróból gazdálkodtam. Ebben az összegben a szállás, étkezés, belépőjegyek és a helyi közlekedés van benne. Vannak olyan utazók, akik ennél többet költenek, de olyanok is (stopposok), akik ennél kevesebből is kijönnek. 

A cuccokat illetően pedig minél kevesebb dolgot viszel magaddal, annál jobb. Én amit mindig magammal viszek, az egy jegyzetfüzet.

Ez jó kérdés egyébként. Erről a témáról majd írok egy teljes bejegyzést is.


2, Melyek Görögország területileg legnagyobb szigetei?

Sziget Terület (km2)
1,  Kréta 8,336
2,  Évia 3,67
3,  Leszbosz 1,633
4,  Rodosz 1,401
5,  Chíos 842,3
6,  Kefalónia 781
7,  Korfu 592,9
8,  Limnosz 477,6
9,  Samos 477,4
10,  Naxosz 429,8
11,  Zakynthos 406
12,  Thászosz 380,1
13,  Andros 380
14,  Lefkada 303
15,  Karpathos 300
16,  Kos 290,3
17,  Kythira 279,6
18,  Ikaría 255
19,  Skyros 209
20,  Párosz 195
21,  Tinos 194


Görögországi utazásomról nem sokára megírom a beszámolót. 


3, Mennyire nehéz hostot találni?

Attól függ hova mész. Én pl. Lengyelországban nagyon könnyen találtam, viszont Olaszországban, és úgy általában a mediterrán térségben nagyon nehéz. Számomra fontos, hogy a hostommal közös hullámhosszon legyek, úgyhogy ha nem találtam szimpatikus hostot vagy nem jött egy elfogadó válasz sem, akkor inkább keresek egy hostelt. 


4, Bakancslista ötletek

Szerintem ez teljesen egyénfüggő. Én a bakancslistámat inkább a céljaim listájának nevezném, ahol nem csak utazással kapcsolatos dolgok, hanem bármi megtalálható, amit a közeljövőben meg szeretnék valósítani, vagy hosszabb távon szeretnék elérni. Habár lehet ötleteket venni másoktól, de szerintem mindenkinek saját magának kell rájönnie arra, hogy mit szeretne megtenni az életében.

2015-ös bakancslistám: http://www.hobbimazutazas.hu/2014/12/bakancslista-2015.html
2016-os bakancslistám: http://www.hobbimazutazas.hu/2015/12/bakancslista-2016.html

5, Rigában beszélnek németül?

Passz. Én nem tudok németül, úgyhogy nem is próbálkoztam vele. 


6, Airbnb-n kell vinni ajándékot?

Én személy szerint még nem használtam az airbnb-t, viszont unokatesóm nem rég kezdte el kiadni a szabad szobáját Münchenben. Egyik nap mondta, hogy milyen kedvesek voltak a vendégei, mert hagytak egy üzenetet, hogy mennyire meg voltak elégedve vele és a szállással. Én azt mondanám, hogy ha fizetsz a szállásért, akkor szerintem nem kell vinni ajándékot, viszont egy kedves üzenetnek mindenki nagyon tud örülni, az pedig semmibe sem kerül. Ha viszont Couchsurfingelsz, akkor egy kis ajándékkal érdemes viszonozd a hostod kedvességét. 

7, Amiért nem jó utazni

Függőséget okoz és nem tudsz vele leállni.

8, Amit az olaszokról tudni kell

Háát...eléggé megosztóak számomra. Találkoztam hihetetlen bunkó olasszal, de végtelenül türelmes és kedves olasszal is. Hogy őszinte legyek nem lett a kedvenc nemzetem, a nyelvük viszont gyönyörű.


9, Balkan flexipass országok

Ezzel a bérlettel 1 hónapon belül 5,7,10 vagy 15 napon keresztül korlátlan számban utazhatsz a bolgár, román, görög, török, macedón, montenegrói, bosnyák és szerb vasutakon. Csak azokban az országokban vásárolhatod meg, ahol érvényes, tehát ha Magyarországról indulsz, akkor a jegyedet a legközelebbi határon túli településig vedd meg (pl Szabadka Szerbiában), majd ott szállj le a vonatról, vedd meg a bérletet és folytasd tovább az utat. Én is gondolkodtam ezen a bérleten tavaly, amikor a Balkánon jártam, de végül nem vettem meg, mert így nagyobb szabadsággal dönthettem a következő célpontomról, mivel busszal könnyebben és gyorsabban lehet arra fele közlekedni.

További információ itt, árak pedig itt

10, Biztonságos-e Szicíliában vonatra ülni?

Teljes mértékben. Csak ne felejtsd el érvényesíteni vonatra szállás előtt a jegyedet. 


11, Budapest Nizza vonattal

Nincs közvetlen vonat Budapestről Nizzába. Én busszal mentem, ami majdnem egy teljes napot igénybe vett. A vonat átszállásokkal szerintem még több időbe telik.

update:
2016. március 11-től a Wizzair repüli a Budapest-Nizza útvonalat

12, Dubrovnik drága?

Igen, nagyon-nagyon drága. Az egyik legdrágább város, ahol valaha is jártam (legalábbis a szállást és a belépőjegyeket illetően), ezért eredetileg úgy terveztem, hogy a buszvégen fogok csövelni, de végül ott helyben sikerült lebusinesselnem egy apartman tulajjal, hogy 20 euróért adja oda a szobát. Ha időben foglalsz szállást, akkor biztos ki lehet fogni jó árakat is, én viszont a fő szezonban jártam ott és csak 1-2 nappal az érkezésem előtt néztem rá a szállásokra, de akkor már csak a 30-40 euró/éj árat kínáló hostelekben volt hely. 


13, Érdekes utazási lerobbanások

Amikor Krakkóba mentem az Orangeways-szel, sikerült lerobbanni. Tele van a net egyébként az Orangeways lerobbanós storykkal. Én nem utaznék velük újra.

Az Orangeways károsultak Facebook csoportja:

https://www.facebook.com/Orangeways-k%C3%A1rosultak-332710093420376/?fref=ts

14, Érdemes meglátogatni Augsburgot?

Én csak azért jártam Augsburgban, mert unokatesóm ott élt. Aranyos kisváros, de magamtól biztos nem mentem volna oda. 

15, Franciaországban büntetik a vadkempingezést?

Az alábbi cikkek alapján nem büntetik, habár én még nem vad kempingeztem sehol. 
16, Hogy utazunk pénz nélkül?

Sajnos valamennyi pénzre még akkor is szükséged lesz, ha stoppolsz, CS-elsz vagy vad kempingezel.

17, Hűtőmágnes lehet a kézipoggyászban?

Lehet.

18, Mennyibe kerül Franciaországba egy repülőjegy?

Erre a kérdésre nincs pontos válasz. Függ attól, hogy mikor, melyik városba, melyik légitársasággal és mikor foglalod a jegyet. Keress rá a http://www.skyscanner.hu/-n!


19, Miért jelent sokat az utazás?

Mert fejlődik a személyiséged és a világlátásod, megnézhetsz gyönyörű tájakat és saját bőrödön tapasztalhatod az idegen kultúrákat. 

20, Milyen a Marseille-i tengerpart?

Menj ki a városból a Calanques nemzeti parkba. Gyönyörű!


21, Milyen idő lesz nyáron Olaszországban?

Nyár elég jó, száraz és forró, viszont novembertől márciusig eléggé esős, akkor nem érdemes odamenni. 

22, Utazás igen vagy ne?

Egyértelműen IGEN!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha van valamilyen utazással kapcsolatos kérdésed nyugodtan tedd fel kommentben a bejegyzés alatt!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!