Booking.com

2014. június 5.

Honnan van ennyi pénzem ilyen sokat utazni?


Sokszor kérdezték már tőlem a fenti kérdést, ami őszintén megmondva eleinte eléggé zavart. A válaszom mindig az volt, hogy munkából. Később rájöttem, hogy annyira nem is hülyeség ez a kérdés, mert sokan egyszerűen nem tudnak bánni a pénzzel, ezért furcsának találják, hogy ilyen sokat utazok és talán azért is kérdezik, mert ők is ezt szeretnék csinálni. Most úgy döntöttem, hogy megpróbálok rá értelmesen válaszolni.


Igazából szerintem a legeslegfontosabb, ami alapjaiban határozza meg a pénzügyekhez való hozzáállást, az a gondolkodásmód. Manapság a reklámok mondják el, hogy mire van szükségünk és rengeteg olyan dolgot megvásárolunk, amire valójában egyáltalán nincs szükségünk illetve hamar lecseréljük a még működőképes eszközeinket, tárgyainkat. Sajnos olyan világban élünk, amiben egyes cégek legfőbb célja a profit szerzés, amiért képesek bármit megtenni, akár olyan információkkal bombázni a célközönséget, ami nem feltétlenül állja meg a helyét a valóságban csak azért, hogy növelni tudják az eladásokat. Ezeket a hatásokat ki kell szűrni és nem szabad hagyni, hogy befolyásoljanak minket.

Marketinget tanultam a fősulin. Kicsit abszurdnak érzem, hogy azt is tanítják, hogy miképp lehet a fogyasztókat úgy befolyásolni, hogy vegyenek meg minden hülyeséget, még azt is, amire úgy sincs szükségük. Ugye ismerős a csokis pult a kassza előtt? Gondolom te is dobtál már bele a kosárba egy csokit úgy, hogy egyébként azt nem is akartál venni. Vagy veled is megtörtént már az az eset, hogy elindultál cipőt venni, majd végül 2 pólóval mentél haza. A kuponos vásárlásról nem is beszélve. A másik dolog a presztízs, ami már nem csak a felső 10.000-et érdekeli, hanem az átlagembert is. Ki ne ismerne valakit a környezetében, akiről tudja, hogy nem azért vett márkás órát, telefont, ruhát, táskát, autót stb. mert tetszik neki, hanem csak fel akar vágni vele, mert az olyan menő.

Én úgy döntöttem, hogy ezek a fent ismertetett dolgok nekem már nem számítanak. Nem hagyom magam befolyásolni a reklámok által illetve nem érdekel a presztízs se, ezáltal több pénzem marad meg a hobbimra, amit szintén úgy alakítok, hogy minél kisebb összegből hozzam ki. A legtöbb szolgáltatás vagy termék esetén általában a kényelmi opciók kerülnek a legtöbbe. Ez így van az utazás esetén is. Nyilván egy hostel (hálótermi ágy) sokkal kevesebbe kerül, mint egy all inclusive hotel, stb. 

És akkor legyen itt pár tanács, hogyan marad meg több pénz a fizetésből, azaz mikre nem érdemes költeni, ha több energiát szánnál inkább a hobbidra:
  • kozmetikai kence ficék: testápoló, smink cuccok, egyéb krémek, 1000 féle drága parfüm, 3 féle arclemosó, éjjeli arckrém, nappali arckrém, stb. Igazából nem hiszem, hogy a kőolaj alapú vagy bármilyen testápoló olyan jót tenne a bőrnek. Szerintem a sok gyümölcs, zöldség és vízfogyasztás tesz neki jót, a másik oldalról nézve ez a sok kemikália rettentő drága. Persze ezzel nem azt mondom, hogy egyáltalán nem költök drogériai termékekre, de átgondoltam, hogy mi az ami fontos illetve mi az ami nem.

  • ruhák: régen nagy ruha mániás voltam, minden pénzemet új ruhákra költöttem, majd a már nem használtakat eladtam és abból a pénzből vettem újakat. Ma már ez nem így van. Csak akkor veszek új ruhát, ha valóban szükséges és addig hordom a már meglévőket, amíg már hordhatatlanok nem lesznek. Ez is csak a fogyasztói társadalom heppje, hogy cseréljük le minden szezonban a ruhatárat.

  • kacatok, díszek: nem is tudok rájuk szebb szót, azok a dolgok, amiket a kínaiban is árulnak ilyen műanyag vackok meg porfogó "díszek", dekorációk.

  • autó: mivel nincs autóm, ezért nem is kell tankolnom meg fenntartanom.

  • elektronikai kütyük: nem cserélem le minden évben a telefonom, laptopom, nincs plazma tévém, meg egyéb drága ketyeréim.

  • bútorok: eszembe nem jutna kidobni a szobámból a bútoraimat és helyettük újakat venni, mert hogy már régiek.

  • szórakozás: nem járok flancos helyekre, éttermekbe, hanem jobban szeretem a kávézókat, pubokat.
A fenti tételek akár havi 20-30-40-50 vagy akár még több tízezer Ft-ba is belekerülhetnek egyéntől , életviteltől függően. Én úgy döntöttem, hogy teljesen elvagyok ezek nélkül is, így sokkal többet tudok félre tenni, amit inkább utazásra szánok, amiből sok-sok élmény születik. Nagy közhely, de teljesen igaz, hogy az emlékek örökké megmaradnak. Gyűjts inkább emlékeket, mint tárgyakat és ne hagyd, hogy a reklámok határozzák meg, hogy mire van szükséged!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tetszett a bejegyzés? Akkor kövess a Facebookon is, hogy ne maradj le a friss bejegyzésekről.